Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Πάνορμο, Δήμος Μυλοποτάμου, Νομός Ρεθύμνης,Κρήτη

Καστέλι Μυλοποτάμου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  632 / 860  > 
Καστέλι Μυλοποτάμου
Τοποθεσία:
Πάνορμο Ρεθύμνου, 20 χλμ δυτικά από το Ρέθυμνο
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Κρήτη
Ν.Ρεθύμνης
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μυλοποτάμου
• Πάνορμο
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 5 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος αιών  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Λιθοσωροί & Χαλάσματα  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Στο Πάνορμο Ρεθύμνου, σε ένα βράχο της ακτής, υπάρχουν τα λιγοστά ερείπια ενός κάστρου που κάποτε υπήρξε σημαντικό.

Το παραλιακό χωριό Πάνορμο (20 χλμ. δυτικά του Ρεθύμνου) στις αρχές του αιώνα μας ονομαζόταν Καστέλι Μυλοποτάμου ή Ρουμελί Καστέλι. Είναι κτισμένο στην θέση που ίσως ήταν η ρωμαϊκή πόλη Πάνορμος. Παλαιότερα ήταν ένα από τα σημαντικότερα μετακομιστικά λιμάνια της Κρήτης, καθώς εξυπηρετούσε όλη την επαρχία του Μυλοποτάμου.

Κοντά στο χωριό και στις απότομες ακτές του, δίπλα από την αποβάθρα του σημερινού χωριού, έκτισε στις αρχές του 13ου αιώνα ο Γενουάτης πειρατής Ερρίκος Πεσκατόρε το φρούριο Castel Milopotamo. Όταν οι Ενετοί κατέκτησαν την Κρήτη, διατήρησαν το φρούριο, ενώ παράλληλα τριγύρω από αυτό αναπτύχθηκε ο συνοικισμός (βούργος) που αργότερα μετεξελίχτηκε στο σημερινό Πάνορμο.

Το φρούριο είχε σχήμα αυγού με προσανατολισμό από βορρά προς νότο και ήταν εξοπλισμένο με επτά πύργους και δύο πόρτες, μια από την πλευρά της θάλασσας και μια από τη νότια μεριά. Το 1341 οι Καψοκαλύβες (τοπική οικογένεια) πολιόρκησαν το φρούριο, μέσα στο οποίο ήταν ο Αλέξιος Καλλέργης, Κρητικός άρχοντας που είχε ταχθεί υπέρ των Ενετών, αλλά αποκρούστηκαν.

Το 1538 ο πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατέστρεψε το Castel Milopotamo, αλλά οι Ενετοί το επισκεύασαν αμέσως. Αργότερα οι Τούρκοι, αφού κατέλαβαν το Ρέθυμνο, άρχισαν να να βαδίζουν προς τον Χάνδακα. Έτσι, περνώντας από το Πάνορμο, κατέλαβαν το φρούριο το 1647. Οι Ενετοί προσπάθησαν να το ανακαταλάβουν κάνοντας απόβαση με τον στρατηγό Γιλδάση (Gil d’ Has), αλλά απέτυχαν.

Σήμερα δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα, εκτός από ένα μικρό τμήμα τείχους από την πλευρά της θάλασσας, δίπλα σε ένα εκκλησάκι, που μοιάζει με σωρό από πέτρες.


ΠηγέςΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle


Road map to Καστέλι Μυλοποτάμου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Ο Πάνορμος είναι 20 χλμ πριν το Ρέθυμνο όπως ερχόμαστε από Χανιά.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Αρχαίας Ελεύθερνας
Πύργος Γιαννουδίου
Πύργος Μαρουλά Ι
Πύργος Μαρουλά ΙΙ
Κούλες Μέρωνα
Κούλες Ποταμών