Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Άνω Σαλμενίκο, Δήμος Αιγιαλείας, Νομός Αχαΐας,Δυτική Ελλάδα

Κάστρο Σαλμενίκου

ή Κάστρο της Οργιάς ή της Ωριάς  
★ ★ ★ ★ ★
 <  212 / 865  > 
Κάστρο Σαλμενίκου
Τοποθεσία:
Άνω Σαλμενίκο Αχαΐας, στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Δυτική Ελλάδα
Ν.Αχαΐας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Αιγιαλείας
•  Άνω Σαλμενίκο
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 590 m 
(Σχετικό ϋψος ≈120 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1280-1310  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Λιθοσωροί & Χαλάσματα  
Δυσδιακριτο
 
 
 
 
 
 
 

Το Κάστρο του Σαλμενίκου ή Κάστρο της Οργιάς ή Ωριάς βρίσκεται στην Αχαΐα στα όρια του σημερινού δήμου Ερινεού , στο όρος Παναχαϊκό. Σήμερα δεν σώζεται σχεδόν τίποτα από το κάστρο λόγω κατολισθήσεων.

Το κάστρο χτίστηκε από τους βαρώνους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, ανάμεσα στο 1280-1310 και με τα χρόνια γύρω του αναπτύχθηκε μια μεγάλη πόλη. Ήταν σε οχυρή θέση πάνω σε λόφο και στην μία πλευρά της είχε γκρεμό αφού περνούσε από εκεί ο ποταμός Φοίνικας. Λόγω της οχυρής θέσης του δεν είχε τείχη παντού.


Ιστορία

Το 1460 ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισέβαλε στην Αχαΐα και και το ένα μετά το άλλο τα κάστρα και οι πόλεις παραδίνονταν, τα περισσότερα αμαχητί. Το Σαλμένικο ήταν η τελευταία πόλη που δεν είχε παραδοθεί, Ο Μωάμεθ τότε έστειλε αγγελιοφόρο και ζήτησε την παράδοση της πόλης και του κάστρου. Οι κάτοικοι αρνήθηκαν γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι θα γίνουν σκλάβοι ή θα θανατωθούν όπως έγινε σε όλα τα υπόλοιπα κάστρα που παραδόθηκαν.

Στην πόλη βρισκόταν ο Γραίτζας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αλλά και πολλοί πρόσφυγες από άλλες περιοχές. Η πολιορκία συνολικά κράτησε ένα χρόνο. Οι Τούρκοι διέθεταν και τηλεβόλα τα οποία όμως δεν μπορούσαν να γκρεμίσουν το τείχος.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση οι κάτοικοι από το κάστρο έριχναν σχοινιά που στην άκρη τους είχαν δεμένα σφουγάρια και έπαιρναν έτσι νερό από το ποτάμι, αλλά οι Γενίτσαροι το αντιλήφθηκαν και τα έκοβαν.
Τελικά η πόλη παραδόθηκε όταν οι Τούρκοι έκοψαν την υδροδότηση. 6,000 σφαγιάστηκαν σύμφωνα με τον Θωμόπουλο, ενώ ο Σουλτάνος διάλεξε 900 περίπου παιδιά και τα έστειλε να γίνουν γενίτσαροι ενώ τους υπόλοιπους του πούλησε σκλάβους.

Στην ακρόπολη της πόλης όμως βρισκόταν ο Γραίτζας ο οποίος δεν παραδόθηκε και διαπραγματευόταν να φύγει ανενόχλητος με το στρατό του. Ο σουλτάνος δέχτηκε και αναχώρησε για το Αίγιο αφήνοντας στην θέση του τον Χαμουζά διοικητή Θεσσαλίας και Πελοποννήσου. Ο Χαμουζάς όμως δεν τήρησε την συμφωνία και συνέλαβε τους πρώτους που επεχείρησαν να βγουν. Ο Σουλτάνος μαθαίνοντας το τον αντικατέστησε με τον Ζαγανό και αναχώρησε από την Πελοπόννησο. Ο Ζαγανός τότε άρχισε να πολιορκεί το Σαλμένικο με σκοπό να επωφεληθεί ο ίδιος από άλλη συμφωνία. Ο Γραίτζας αποφάσισε να κάνει έξοδο αφού δεν εμπιστευόταν ούτε τον Ζαγανό , και κατέφυγε στην παραλία όπου και με πλοία διέφυγε στην Ναύπακτο που τότε ανήκε στην Βενετία. Με την πτώση του Σαλμένικου η Πελοπόννησος πέρασε οριστικά υπό οθωμανική κυριαρχία.

Έτσι, ο Γραίτζας, μακρινός συγγενείς των Δεσποτών του Μυστρά, υπήρξε ο τελευταίος Βυζαντινός στρατηγός. Έγινε αργότερα στρατηγός των Ενετών και αναφέρεται ως Graziano Paleologus.

Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν ελάχιστα ερείπια από το τείχος του κάστρου και μερικά από τις κατοικίες της πόλης. Επίσης διασώζεται ακέραιο γεφύρι της εποχής ενώ στην κοίτη παρακείμενου ποταμού υπάρχει ο βράχος της Ωριάς ηρωίδας της πολιορκίας. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι εδώ σκοτώθηκε η πριγκιποπούλα από προδότη. Το μεγαλύτερο μέρος του κάστρου έχει καταρρεύσει μαζί με όλο το βουνό από τις συνεχόμενες κατολισθήσεις και η πρόσβαση στα ερείπια του κάστρου είναι πρακτικά αδύνατη.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο Σαλμενίκου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
?
Είσοδος:
Η πρόσβαση στο κάστρο είναι αδύνατη. Το κάστρο, αλλά και το βουνό, έχει καταστραφεί από κατολισθήσεις. Η ανάβαση δεν είναι απλά πολύ δύσκολη, είναι επικίνδυνη.


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Αντιρρίου
Κάστρο Καλαβρύτων
Κάστρο της Ναυπάκτου
Κάστρο της Πάτρας
Παυλόκαστρο
Πουρναρόκαστρο
Κάστρο Ρίου
Σιδηρόκαστρο Αχαΐας
Πύργος Μονής Ταξιαρχών
Πύργος Χαλανδρίτσας