Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Μεγάλο Χωριό, Δήμος Τήλου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Κάστρο Μεγάλου Χωριού

ή Κάστρο των Ιπποτών  
★ ★ ★ ★ ★
 <  755 / 867  > 
Κάστρο Μεγάλου Χωριού
Τοποθεσία:
Μεγάλο Χωριό, Τήλος, Δωδεκάνησα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Τήλου
• Μεγάλο Χωριό
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 260 m 
(Σχετικό ϋψος ≈260 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος αιών  
ΙΩΑΝΝΙΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Νησιώτικο Καστέλι  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Το Κάστρο των Ιπποτών της Τήλου βρίσκεται σε ένα ψηλό βράχο, πάνω ακριβώς από το Μεγάλο Χωριό.


Ιστορία

Κατά τη Βυζαντινή εποχή, η Τήλος ανήκε στο θέμα της Σάμου μαζί με τη Νίσυρο και την Κω. Το 1310 οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, που κυριαρχούσαν στη Ρόδο, κατέλαβαν και την Τήλο.

Το 1366 η Τήλος δόθηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου ως φέουδο στον Barello Assanti d' Ischia με την εντολή να οχυρώσει αποτελεσματικά το νησί και με την υποχρέωση να αποστέλλει στη Ρόδο, στον Μεγάλο Μάγιστρο, κυνηγετικά γεράκια καθώς και τα λάφυρα από τα ναυάγια που θα εντόπιζαν στην περιοχή.

Την περίοδο αυτή, και μέχρι την κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους το 1522, ανακατασκευάστηκαν ή χτίστηκαν τα κάστρα του νησιού. Τα χρόνια εκείνα, αλλά και επί Τουρκοκρατίας, δεν υπήρχαν οικισμοί στα παράλια του νησιού. Οι κάτοικοι ζούσαν στο εσωτερικό του νησιού προστατευμένοι από τα κάστρα.

Ένα από αυτά ήταν το κάστρο του Μεγάλου Χωριού. Στην θέση υπήρχε Βυζαντινό κάστρο και, πιο πριν, ακρόπολη της ελληνιστικής περιόδου. Το 1827 ιδρύθηκε το σημερινό Μεγάλο Χωριό στο οποίο μετακινήθηκαν οι κάτοικοι από το κάστρο.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο έχει έχει σχήμα τριγωνικό και στο εσωτερικό του υπάρχουν αρχαία και μεσαιωνικά ερείπια, δεξαμενές νερού και την εκκλησία των Ταξιαρχών του 14ου αιώνα, που έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού. Στους αρχαίους χρόνους, στην ίδια θέση βρισκόταν ελληνιστική ακρόπολη, της οποίας ίχνη διακρίνονται και σήμερα στο κάτω μέρος του τείχους και ιδιαίτερα στην κυρίως πύλη και την περίμετρο. Σε κάποια σημεία συναντάται πολυγωνική δόμηση, στοιχείο που υπήρχε στην αρχαϊκή εποχή.

Στη νότια πλαγιά του λόφου κάτω από το Κάστρο έχουν βρεθεί ερείπια αρχαίου οικισμού, ο οποίος χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και θεωρείται από τους σημαντικότερους δωρικούς οικισμούς που έχουν εντοπιστεί.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο Μεγάλου Χωριού

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται μέσω μονοπατιού (διάρκεια διαδρομής περίπου 45’ από το Μεγάλο Χωριό). Το μονοπάτι είναι δυσδιάκριτο, δύσβατο και λιγάκι επικίνδυνο.
Είσοδος:
Είσοδος ελεύθερη


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Αγριοσυκιάς
Κάστρο Άργους Νισύρου
Κάστρο Εμπορειού Νισύρου
Κάστρο του Λάμπρου
Κάστρο Μανδρακίου
Κάστρο Μεσσαριάς
Κάστρο Μικρού Χωριού Τήλου
Κάστρο Παρλέτια