Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Τσιρίστρα, Δήμος Άργους-Μυκηνών, Νομός Αργολίδας,Πελοπόννησος

Κάστρο Τζιρίστρας

ή Κάστρο Τσιρίστρας  
★ ★ ★ ★ ★
 <  115 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Κατοψη 
  •   Βιντεο  


Τοποθεσία:
Στο ύψωμα «Κάστρο», 1 χλμ βορειοανατολικά από το χωριό Τσιρίστρα Αργολίδας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αργολίδας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Άργους-Μυκηνών
• Τσιρίστρα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 700 m 
(Σχετικό ϋψος ≈330 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστο  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Ερείπια Κάστρου  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Υπολείμματα κάστρου σε ύψωμα με καλή φυσική προστασία, που έχει την ονομασία «Κάστρο», ένα χιλιόμετρο βορειοανατολικά από το μικρό ορεινό χωριό Τσιρίστρα ή Τζιρίστρα της Αργολίδος.


Ιστορία

Δεν γνωρίζουμε την ιστορία της οχύρωσης. Δεν αναφέρεται από τις πηγές. Μάλλον πρόκειται για οικισμό που δημιουργήθηκε κατά τον Μεσαίωνα, ίσως σε κάποια περίοδο απόσυρσης των πληθυσμών στα ορεινά της ενδοχώρας λόγω επιδρομών (από Σλάβους, Σαρακηνούς κλπ.). Δηλαδή μάλλον ήταν της μεσοβυζαντινής περιόδου, αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και υστεροβυζαντινή ή φράγκικη προέλευση.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το σχήμα του κάστρου είναι μακρόστενο στον άξονα Βορρά-Νότου, με μέγιστο μήκος 300 μέτρα και μέγιστο πλάτος περί τα 80 μέτρα. Η περίμετρος είναι περίπου 630 μέτρα, οχυρωμένη με τείχος κατά το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 60%) ενώ το υπόλοιπο μέρος –σχεδόν όλη η δυτική πλευρά– είναι ανοχύρωτο επειδή προστατεύεται φυσικά από γκρεμό και απόκρημνους βράχους.

Η οχύρωση σώζεται σχεδόν σε όλο το αρχικό μήκος, αλλά σε χαμηλό ύψος. Το τείχος έχει πάχος δύο μέτρα και το ύψος του κυμαίνεται από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Η ανατολική μεριά είναι όλη οχυρωμένη με τείχος μήκους 290 μέτρων και συγκλίνει προς βορρά σε ογκώδη κάθετο βράχο που χρησιμεύει ως φυσικός ακρόπυργος. Ογκώδης βράχος σε ρόλο φυσικού ακρόπυργου υπάρχει και στη νότια απόληξη της οχύρωσης, όπου καταλήγει το ανατολικό τείχος μαζί με ένα νοτιοδυτικό τείχος περίπου 90 μέτρων που δεν συνεχίζεται περισσότερο στη δυτική πλευρά λόγω των απόκρημνων βράχων που προαναφέρθηκαν.

Το τείχος είναι χτισμένο από μεγάλους και μικρούς ημικατεργασμένους λίθους ακανόνιστου σχήματος χωρίς συνδετικό υλικό μεταξύ τους. Στο μέσο περίπου του ανατολικού τείχους υπάρχει σημείο με ερείπια δύο τετράγωνων πύργων (διαστάσεων 4✖4 μέτρα). Εδώ μάλλον ήταν η πύλη του κάστρου. Η βάση των πύργων είναι μεγάλοι ογκόλιθοι σχετικά μεγαλύτεροι από την υπόλοιπη οχύρωση που δημιουργούν την υποψία ότι ίσως να προϋπήρχε στο σημείο και αρχαία οχύρωση.

Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχει παντού πυκνή παρουσία διάσπαρτων λίθων αλλά και κεραμικών. Λίγο χαμηλότερα και νοτιότερα από το ψηλότερο σημείο του κάστρου υπάρχουν ερείπια κτίσματος 5,0✖3,5 μ. που φαίνεται να ήταν υδατοδεξαμενή.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάιος 2020
Τελευταία προσθήκη φωτογραφιών/βίντεο:  Αύγουστος 2023

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Κάστρο Τζιρίστρας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Στο δρόμο από το χωριό Στέρνα για Τζιρίστρα, 300μ πριν το χωριό, στο νεκροταφείο, στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο. Μετά από 2 χιλιόμετρα φτάνουμε σε στάνη όπου αφήνουμε το όχημα. Από εκεί ανάβαση 20΄ προς το λόφο.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Άργους
Φρυκτωρία στο Μπέλεσι
Φρούριο Φαρμακά
Κάστρο Φωκά
Φρούριο Γαβριά
Γουλάς Καισαρίου
Παλιόκαστρο Καπαρελλίου
Κάστρο Καρυάς
Πύργος Κιβερίου
Φρούριο Κοκκινόβραχου
Κάστρο Λέρνης
Πύργος Αϊ-Λια
Πύργος Σκάλας Μαλαντρενίου
Μουχλί
Γουλάς Νεστάνης
Πύργος Νεστάνης
Πύργος Δροσοπηγής
Κάστρο Πολυφέγγους