Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Άραξος, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Νομός Αχαΐας,Δυτική Ελλάδα

Τείχος Δυμαίων

ή Κάστρο της Καλογριάς  
★ ★ ★ ★ ★
 <  212 / 860  > 
Τείχος Δυμαίων
Τοποθεσία:
Στον Άραξο Αχαΐας, στο ΒΑ άκρο της λίμνης Στροφιλιάς
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Δυτική Ελλάδα
Ν.Αχαΐας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Δυτικής Αχαΐας
• Άραξος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 50 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1300 π.Χ.  
ΑΡΧΑΙΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Αρχαίo Κάστρο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Το Τείχος Δυμαίων ή Κάστρο της Καλόγριας είναι προϊστορική μυκηναϊκή ακρόπολη στην Αχαΐα που ήταν σε πλήρη χρήση κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και στην Ενετοκρατία και εξακολούθησε να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από την Πάτρα στο ακρωτήριο του Αράξου, στα Μαύρα βουνά, και στα όρια του σημερινού δήμου Λαρισσού.


Το Όνομα του Κάστρου

Ονομάστηκε τείχος Δυμαίων γιατί βρισκόταν στην Δυμαία χώρα και κάστρο της Καλόγριας (σύγχρονη ονομασία) από την ομώνυμη παραλία που βρίσκεται κοντά του.

H αρχαία ονομασία της θέσης δεν είναι γνωστή, το όνομα «Τείχος Δυμαίων» είναι συμβατική ονομασία οφειλόμενη στον ιστορικό Πολύβιο. Από κάποιους αρχαιολόγους πιστεύεται ότι στην θέση του ήταν κατά την αρχαιότητα η πολίχνη Λάρισα.


Ιστορία

Το τείχος χτίστηκε στην τελική νεολιθική περίοδο, πιθανότατα περί το 1300 π.Χ., και έμεινε σε χρήση μέχρι την ενετοκρατία. Εγακταλείφθηκε το 18ο αιώνα, αλλά χρησιμοποιήθηκε ξανά το 1943 από τις ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής που γκρέμισαν μέρος των τειχών για να ανοίξουν είσοδο για αυτοκίνητα και κατασκευάζοντας πολυβολεία καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο μεγάλο μέρος από το αρχαίο μνημείο.

Σύμφωνα με την μυθολογία το τείχος το έχτισε ο Ηρακλής όταν πολεμούσε τους Ηλείους του Αυγεία και το χρησιμοποίησε σαν ορμητήριο του Το τείχος ήταν μια οχυρή θέση που προστάτευε την κατοικία του ηγεμόνα της περιοχής και αποτελούσε το διοικητικό της κέντρο. Το τείχος χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο των Δυμαίων κατά των Ηλείων, και μάλιστα περίπου το 220 π.χ. καταλήφθηκε από τους Ηλείους και τον στρατηγό Ευριπίδα για να το ξαναπάρουν πίσω οι Δυμαίοι με τη βοήθεια του Φιλίππου Ε΄ της Μακεδονίας.

Κατά την Φραγκοκρατία στην περιοχή αναφέρεται το Κάστρο του Φαναρίου της Μάλτας, που πιθανολογείται ότι ήταν το τείχος Δυμαίων που χρησιμοποιήθηκε και από τους Βυζαντινούς.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Τα τείχη του κάστρου ήταν κυκλώπεια, είχαν μήκος 200 μέτρα, 10 μέτρα ύψος και 5 μέτρα πάχος. Κατά καιρούς -και ιδιαίτερα κατά την Ενετοκρατία- έγιναν διάφορες προσθήκες και ενισχύσεις. Το τείχος διασώζεται ακόμα και σήμερα και κατά καιρούς γίνονται εργασίες αναστηλώσεως του.

Ο λόφος προστατεύεται από τα Δ και ΝΔ από τη φυσική οχύρωση, που προσφέρει η απόκρημνη πλαγιά και κατά την αρχαιότητα η θάλασσα, η οποία σήμερα έχει μεταβληθεί σε έλη από τις προσχώσεις του ποταμού Λαρίσσου. Τις άλλες πλευρές του λόφου προστατεύει το μυκηναϊκό κυκλώπειο τείχος. Η πρόσβαση γινόταν από την "κύρια" πύλη στα νοτιοανατολικά, την "μέση" πύλη στα βόρεια και την, κατεστραμένη σήμερα,βορειοδυτική πύλη.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Τείχος Δυμαίων

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Από την Πάτρα ακολουθούμε κατεύθυνση προς Άραξο και προς παραλία Καλογριάς. Απόσταση περίπου μισή ώρα. Υπάρχουν καθ‘ οδόν πινακίδες (προς το κάστρο) αλλά όχι στο τέλος. Από τον Άραξο πηγαίνουμε προς τον οικισμό Ταξιάρχες όπου δεσπόζει το κάστρο.
Είσοδος:
Ανοικτό στο κοινό μεταξύ 08:00 και 15:00.
Είσοδος ελεύθερη.


Γειτονικά Κάστρα
Γυφτόκαστρο
Πύργος Κουνουπέλι
Φρούριο Μεσολογγίου
Κάστρο Σανταμερίου