Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Μ. Γαλατάκη, Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας, Νομός Εύβοιας,Στερεά Ελλάδα

Πύργος Μονής Γαλατάκη

  
★ ★ ★ ★
 <  1035 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Στη Μονή Γαλατάκη, νότια από τη Λίμνη Ευβοίας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Εύβοιας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας
• Μ. Γαλατάκη
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 100 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
τέλη 16ου αιώνα  
ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Τετράγωνος αμυντικός πύργος στο μοναστηριακό συγκρότημα της Μονής Γαλατάκη σε πλαγιά του όρους Κανδήλι της Βόρειας Εύβοιας, νότια από τη Λίμνη και προς τη μεριά του Ευβοϊκού κόλπου, όχι μακριά από τη θάλασσα.


Ιστορία

Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Ήταν ανδρική σε όλη την διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της, από το 1946 όμως μετετράπη σε γυναικεία.

Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από ναυτικό που καταγόταν από τον Γαλατά της Κωνσατντινούπολης, εξ ού και το όνομα. Ο ναυτικός γλύτωσε από τρικυμία σε εκείνα τα μέρη και έγινε μοναχός αφιερώνοντας το μοναστήρι στον προστάτη των ναυτικών.

Ο πύργος ανακατασκευάστηκε από τους μοναχούς στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, μετά το 1562. Είναι τεκμηριωμένο ότι τη χρονιά εκείνη δόθηκε η σχετική άδεια για την ανακατασκευή από τους Τούρκους οι οποίοι, σύμφωνα με το οθωμανικό φιρμάνι, είχαν διαπιστώσει ότι πράγματι«εκ του όλου περιβάλλοντος το κτίριον είναι αρχαίος ειδωλολατρικός πύργος ερειπωθείς».

Οι πατέρες της μονής είχαν ζητήσει άδεια από το σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Α΄ το Νομοθέτη στα 1555, να αναλάβουν «εξ’ ιδίων την ανοικοδόμηση παλαιού πύργου, κτισθέντος πλησίον του μοναστηριού επί των καιρών της ειδωλολατρείας», για να προστατευθούν από τις επιδρομές «των Λεβέντ, που πάντοτε αποβιβαζόμενοι εκ των πλοίων των αρπάζουν τον ρουχισμόν μας και μερικούς εξ ημών συλλαμβάνουν και αιχμαλωτίζουν και μεταφέροντες εις την ανατολήν τους πωλούν». Μάλιστα, φροντίζουν να τονίσουν με έμφαση στην αίτησή τους το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πύργος «μη ων υπό την κυριαρχίαν ουδενός είχε ερειπωθεί» και παρέμενε άχρηστος.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε χτίστηκε ο παλιότερος πύργος. Μπορεί να ήταν ενετικός, από τους δύο προηγούμενους αιώνες ή ακόμα παλιότερος από τότε που ιδρύθηκε η μονή. Το βέβαιο είναι ότι ο πύργος που βλέπουμε σήμερα στη μονή Γαλατάκη είναι κατασκευή του τέλους του 16ου αιώνα.

Ο πύργος προφανώς δέχθηκε και άλλες επεμβάσεις από τότε και σήμερα καλύπτεται από κεραμοσκεπή και φιλοξενεί το Αρχονταρίκι, τη βιβλιοθήκη του μοναστηριού καθώς και μια μικρή έκθεση κειμηλίων.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιούλιος 2014

Πηγές




Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.