Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Καμαρίτσα, Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, Νομός Εύβοιας,Στερεά Ελλάδα

Πύργος Καμαρίτσας

  
★ ★ ★ ★
 <  756 / 860  > 
Πύργος Καμαρίτσας
Τοποθεσία:
Σε κατάφυτη πλαγιά 2χλμ νότια από την Καμαρίτσα της Εύβοιας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Εύβοιας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Διρφύων-Μεσσαπίων
• Καμαρίτσα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 130 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Μάλλον 15ος αιών  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια ενός μεγάλου τετράγωνου πύργου σε μια δασωμένη πλαγιά, περί τα 2 χιλιόμετρα νότια από το χωριό Καμαρίτσα της Εύβοιας, βόρεια από τη Χαλκίδα.


Ιστορία

Δεν έχουμε πληροφορίες για την ιστορία του πύργου, αλλά μάλλον ήταν της ίδιας εποχής με τον πύργο των Πολιτικών, που είναι κοντά και φαίνεται ότι είναι του ιδίου τύπου. Αυτό σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι ενετικός κατασκευασμένος τον 15ο αιώνα. Υπενθυμίζεται ότι οι Ενετοί έγιναν κύριοι της περιοχής στα τέλη του 14ου αιώνα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο πύργος είναι τετράγωνης κάτοψης με διαστάσεις 9μ✖9μ περίπου. Αν κρίνουμε από τη μεγάλη βάση του, πρέπει να ήταν τριώροφος και από τους ψηλότερους πύργους της Εύβοιας.

Ο πύργος δυστυχώς δεν σώζεται στο αρχικό του ύψος. Η ανατολική του πλευρά είναι η καλύτερα σωζόμενη, φτάνει σχεδόν τα 6 μέτρα ύψος, ενώ περίπου στα 4 μέτρα είναι η βόρεια πλευρά του και στα 2,5 μέτρα η δυτική. Δεν εντοπίζεται κάποιο άνοιγμα εισόδου σε κάποια από τις πλευρές του κι έτσι συμπεραίνουμε πως αυτό θα βρισκόταν σε κάποιον από τους παραπάνω ορόφους του για λόγους ασφαλείας.

Το εσωτερικό του πύργου είναι γεμάτο από τα συντρίμμια του και έτσι δεν διακρίνονται εσωτερικές κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Λιθοσωροί από την κατακρήμνιση του πύργου υπάρχουν και στην πλαγιά από κάτω.

Βρίσκεται κτισμένος σε περιοχή με απεριόριστη θέα προς την πεδιάδα των Ψαχνών και τον Ευβοϊκό κόλπο και βρισκόταν σε οπτική επαφή με τους πύργους Τριάδας και Πολιτικών.


Πηγές

  • Θεόδωρος Σκούρας, «Οχυρώσεις στην Εύβοια (Μερικές λύσεις στα τοπογραφικά τους προβλήματα)»- ΑΕΜ – Τόμος Κ’ – 1975, σελ.63
  • Τον πύργο ερεύνησε και φωτογράφισε για τον ΚΑΣΤΡΟΛΟΓΟ ο κ. Ιωάννης ΔέδεςΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου