Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Λεχριές, Δήμος Χαλκιδέων, Νομός Εύβοιας,Στερεά Ελλάδα

Κάστρο Λεχριών

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  809 / 860  > 
Κάστρο Λεχριών
Τοποθεσία:
Κοντά στον ακατοίκητο οικισμό Λεχριές βορειοανατολικά από το Αφράτι Εύβοιας
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Εύβοιας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χαλκιδέων
• Λεχριές
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 255 m 
(Σχετικό ϋψος ≈20 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστο  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κάστρο  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Μετά το χωριό Αφράτι, ανατολικά της Χαλκίδας, παίρνοντας το δρόμο κατά μήκος του ποταμού Λήλαντα φτάνουμε μετά από 12 χιλιόμετρα στο εγκαταλειμμένο χωριό Λεχρές ή Λεχριές τριγυρισμένο από χαμηλά υψώματα, και εκεί κοντά ένα μεγάλο πλάτωμα στη μέση του οποίου υπάρχει ένας βράχος με παράξενο σχήμα και πάνω του ίχνη οχύρωσης.

Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ιστορία της οχύρωσης πέρα από το ότι ένας μοναδικός ενετικός χάρτης αναφέρεται σε κάστρο σε αυτή τη θέση με την ονομασία Leriche που δεν μπορεί να είναι άλλο από τις Λεχρές.

Η οχύρωση είναι σίγουρα μεσαιωνική χωρίς παλαιότερα ευρήματα. Ο χρόνος κατασκευής δεν είναι γνωστός. Μάλλον ήταν σε χρήση επί Φραγκοκρατίας, αλλά ίσως να είχε κατασκευαστεί πιο παλιά. Θα το χαρακτηρίσουμε, με επιφύλαξη, υστεροβυζαντινό.

Δεν υπήρξε ούτε σημαντικό ούτε ισχυρό κάστρο. Μάλλον ήταν ένας μικρός μεσαιωνικός οικισμός που απλωνόταν γύρω από το βράχο και προστατευόταν από αυτή τη στοιχειώδη οχύρωση.

Σε μικρή απόσταση από το βράχο υπάρχουν ελάχιστα κατάλοιπα από κτίσματα μεταξύ των οποίων τα ερείπια μικρού ναού του Αγίου Βασιλείου και δίπλα του μια πηγή.


Πηγές

  • Θεόδωρος Σκούρας, «Οχυρώσεις στην Εύβοια (Μερικές λύσεις στα τοπογραφικά τους προβλήματα)»- σελ. 340,ΑΕΜ – Τόμος Κ’ – 1975Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle