Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Αμφιθέα, Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, Νομός Εύβοιας,Στερεά Ελλάδα

Πυργόπουλο Αμφιθέας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  990 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Στην Αμφιθέα Εύβοιας, λίγο έξω από το νεκροταφείο του χωριού
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Εύβοιας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Διρφύων-Μεσσαπίων
• Αμφιθέα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 230 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Μεσαιωνικό ή νεώτερο  
Άγνωστη
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Ένας μικρός πύργος, αλλιώτικος από τους άλλους, στην Αμφιθέα (παλιό όνομα Γίδες) της κεντρικής Εύβοιας.

Το «πυργόπουλο», όπως αποκαλείται τοπικά, βρίσκεται λίγο πιο νότια από το νεκροταφείο του χωριού. Δεν διακρίνεται εύκολα, καθώς έχει χαμηλό ύψος και είναι ανάμεσα σε άλλα χαλάσματα και χαμόδεντρα.

Στην Αμφιθέα, έξω από το χωριό προς τα ανατολικά, υπάρχει και ένας άλλος πύργος, αρκετά μεγαλύτερος. Εκείνος ο πύργος, που είναι μάλλον ενετικός, παρουσιάζεται σε ξεχωριστή σελίδα στον Καστρολόγο. Επίσης, παλιότερα υπήρχε ακόμα ένας πύργος, κοντά στο πυργόπουλο και δίπλα στο νεκροταφείο, ο οποίος γκρεμίστηκε πριν μερικές δεκαετίες για να χτιστούν σπίτια... Οι παλιότεροι του χωριού τον θυμούνται.


Ιστορία

Για το πυργόπουλο δεν γνωρίζουμε τίποτα. Οι άλλοι πύργοι της Εύβοιας είναι κατά κανόνα ενετικοί, κατασκευασμένοι τον 14ο ή 15ο αιώνα. Το πυργόπουλο της Αμφιθέας είναι όμως διαφορετικό από τους άλλους πύργους: είναι πολύ μικρότερο και έχει πιο απλή κατασκευή, οπότε δεν θα διακινδυνεύσουμε να το συμπεριλάβουμε στην ομάδα των ενετικών πύργων (αν και κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται). Θα τον χαρακτηρίζαμε άγνώστου προελεύσεως. Θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί οποτεδήποτε από τη μέση Βυζαντινή περίοδο μέχρι την Τουρκοκρατία.

Το μικρό του μέγεθος είναι ένα επιπλέον σημείο προβληματισμού. Ίσως το πυργόπουλο ήταν βοηθητικό κτίσμα του πύργου που υπήρχε παλαιότερα εκεί κοντά. Ίσως απλά χρησίμευε για αποθήκευση γεωργικών προϊόντων, αλλά και για αυτή τη χρήση οι πύργοι που κατασκευάζονταν ήταν μεγαλύτεροι (λ.χ. επί Τουρκοκρατίας). Ίσως να είναι μικρό επειδή κατασκευάστηκε σε μια εποχή προ Φραγκοκρατίας, όταν ακόμα δεν υπήρχε η φράγκικη μόδα για κατασκευές μεγάλων πύργων

Όλα αυτά είναι υποθέσεις μέχρι να έχουμε στη διάθεσή μας πιο ουσιαστικά στοιχεία για την ιστορία του πύργου. Επί του παρόντος δεν είμαστε σε θέση να χρονολογήσουμε τον πύργο ούτε κατά προσέγγιση.


Σημερινή Κατάσταση

Το πυργόπουλο δεν είναι σε καλή κατάσταση, κυρίως λόγω της βλάστησης που το έχει κυριέψει. Πάντως οι τοίχοι του ακόμα στέκονται όρθιοι ενώ, διατηρείται σε κάποιο ύψος για το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο αν διαφέρει πολύ από το αρχικό.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιούνιος 2020

Πηγές

  • Φωτογραφίες και πληροφορίες από Dionysios Xenoulis, Μάιος 2020



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.