Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Κάλυμνος, Δήμος Καλυμνίων, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Κάστρο Χώρας Καλύμνου

ή Μεγάλο Κάστρο  
★ ★ ★ ★ ★
 <  704 / 867  > 
Κάστρο Χώρας Καλύμνου
Τοποθεσία:
Κάλυμνος, Χώρα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Καλυμνίων
• Κάλυμνος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 195 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
10ος αιών  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Νησιώτικο Καστέλι  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Ανάμεσα στην Πόθια, την πρωτεύουσα της Καλύμνου και της εξοχικής περιοχής του Πανόρμου, χτισμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου βρίσκεται το Μεγάλο Κάστρο της Χώρας της Καλύμνου.

Το κάστρο είναι βυζαντινό αλλά πήρε την οριστική του μορφή το 1495 και κατοικούνταν συνεχώς ως το 1812, αποτελώντας τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού.


Ιστορία

Χτίστηκε τον 10ο αι. κατά την περίοδο της Μακεδονικής Δυναστείας του Βυζαντίου, όταν η Κάλυμνος ανήκε στο θέμα της Σάμου.

Η σημερινή του μορφή με τα ψηλά τείχη που αγκαλιάζουν περιμετρικά την κορυφή του βραχώδους υψώματος χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα, μετά την ανακατασκευή της οχύρωσης από τους Ιωαννίτες ιππότες, οι οποίοι κατείχαν τα Δωδεκάνησα από το 1309 έως το 1522.

Μετά τη διεύρυνση και επισκευή του, οργανώθηκε και απετέλεσε το οικιστικό κέντρο της Καλύμνου. Υπολογίζεται ότι στο εσωτερικό ο οικισμός μπορούσε να φιλοξενήσει γύρω στους 1000 κατοίκους. Η κατοίκηση στο Κάστρο συνεχίστηκε έως τις αρχές του 18ου αιώνα. Τότε, λόγω της σταδιακής αύξησης του πληθυσμού και του περιορισμού της πειρατείας, σταδιακά εγκαταλείπεται η καστροπολιτεία και οι κάτοικοί της μετοικούν εκτός αυτής, στον χώρο του σημερινού οικισμού της Χώρας.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων και είναι οχυρωμένο από όλες του τις πλευρές, ενώ τείχη του φτάνουν τα 6-7 μέτρα ύψος, εκτός από τις απόκρημνες πλευρές που είναι περίπου 3 μέτρα. Σε διάφορες θέσεις του τείχους υπάρχουν επάλξεις.

Υπάρχουν δύο είσοδοι: η κύρια στη νοτιοδυτική πλευρά και μια μικρότερη, το “πορτέλι” στη βορειοδυτική. Η κύρια είσοδος είναι κατασκευασμένη από καλοπελεκημένους λίθους και έκλεινε με κινητή θύρα-γέφυρα η οποία ανεβοκατέβαινε με τη βοήθεια αλυσίδας, ενώ το πορτέλι ανοίχτηκε αργότερα, επί Τουρκοκρατίας.

Τα σπίτια μέσα στο κάστρο ήταν χτισμένα σύμφωνα με τα βυζαντινά πρότυπα, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και χωρίζονταν με στενά δρομάκια. Το κάστρο είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 2000 ανθρώπους. Σήμερα σώζονται δέκα εκκλησίες χρονολογούμενες από τον 14ο-αρχές 19ου αιώνα, καθώς και δύο υδατοδεξαμενές, τα ερειπωμένα σπίτια και η “Γούρνα” που χρησίμευε ως ελαιοτριβείο. Στη μέση του ανατολικού τείχους διατηρείται ένας πύργος, που επί Τουρκοκρατίας ήταν εξοπλισμένος με κανόνια κανόνια.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο Χώρας Καλύμνου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Στο κάστρο η πρόσβαση γίνεται από την Πόθια από όπου ξεκινάει μια κλίμακα με 230 σκαλοπάτια.
Είσοδος:
?


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Αντιμάχειας
Μπούρτζι Αγίας Μαρίνας
Κάστρο Καστελιού
Κάστρο Λεπιδών
Κάστρο Λέρου
Κάστρο Τελένδου
Φρούριο Βοκκολιάς
Κάστρο της Χρυσοχεριάς