Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Βασιλίτσι, Δήμος Πύλου - Νέστορος, Νομός Μεσσηνίας,Πελοπόννησος

Βίγλα στο Μεμί

ή Κουλάς Αγίου Γεωργίου ή Κουλάς Αμμούδας  
★ ★ ★ ★ ★
 <  264 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Απεικόνιση 


Τοποθεσία:
Στην παραλία Μεμί ΝΔ της Κορώνης και ΝΑ του Βασιλτσίου Μεσσηνίας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Μεσσηνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Πύλου - Νέστορος
• Βασιλίτσι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 15 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
μάλλον 14ος αιών  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Βίγλα  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Πύργος που χρησίμευε κατά πάσα πιθανότητα σαν βίγλα. Είχε οπτική επαφή με το γειτονικό κάστρο της Κορώνης.

Είναι κοντά στις παραλίες Αγίου Γεωργίου και Μεμί, ανάμεσα στην Κορώνη και στο Βασιλίτσι, σε μικρή απόσταση από εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Τοπικά είναι γνωστός και σαν «Κουλάς του Αγίου Γεωργίου».

Η κατασκευή του ήταν παρόμοια με τη βίγλα στη Λούτσα Φοινικούντας. Προφανώς ανήκαν στο ίδιο αμυντικό δίκτυο και διευκόλυναν την επικοινωνία μεταξύ των κάστρων Κορώνης και Μεθώνης, με ενδιάμεσο σταθμό αναμετάδοσης τη βίγλα στο ακρωτήριο Ακρίτας (που μάλλον δεν σώζεται).


Ιστορία

Δεν υπάρχουν στοιχεία για ακριβή χρονολόγηση της βίγλας στο Μεμί. Με βάση την ιστορία της περιοχής, το πιο πιθανό είναι να ήταν βενετσιάνικη, κατασκευασμένη περί τον 14ο αιώνα.

O πύργος απεικονίζεται ξεκάθαρα σε χαλκογραφία του Ενετού χαρτογράφου Coronelli του 1688 (βλ. Απεικόνιση) όπου απεικονίζεται η πολιορκία της Κορώνης από τον Ενετικό στόλο το 1685. Ο πύργος φαίνεται και σε άλλες γκραβούρες και χαρτογραφήσεις της Κορώνης (που συνήθως αντέγραφαν η μία την άλλη) και παρουσιάζεται ως κυλινδρικό κτίσμα με επάλξεις και πιθανά κωνική στέγη, αλλά πέρα από αυτά δεν εντοπίζονται άλλες αναφορές για αυτόν σε ιστορικές πηγές ή σε επίσημα έγγραφα της εποχής.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Πρόκειται για κυκλικό κτίσμα με εξωτερική διάμετρο 4.40μ και ύψος 7.50μ περίπου. Περιλαμβάνει ισόγειο χώρο και έναν όροφο, ενώ στην απόληξή του διαμορφώνεται οριζόντιο δώμα που περιβάλλεται από ορθογωνικές επάλξεις.

Από νότια (και από μακριά) φαίνεται να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του βορειοανατολικού τμήματός του έχει καταρρεύσει ενώ στο μέσον της νοτιοδυτικής πλευράς εμφανίζει μεγάλη διαμπερή ρωγμή. Ταυτόχρονα εμφανίζει μεγάλη απόκλιση από την κατακόρυφο, γεγονός που οφείλεται σε υποχώρηση του εδάφους (το οποίο είναι μαλακό, όχι πετρώδες όπως αυτό της γειτονικής βίγλας Λούτσας Φοινικούντας).


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάρτιος 2016

Πηγές

  • σε συνεργασία με τον κ. Ιωάννη Δέδε
  • Μπαλντά Δώρα, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ στην παράκτια ΝΔ Μεσσηνία, Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, ΔΠΜΣ Προστασία Μνημείων, Σχολή Αρχιτεκτόνων, ΕΜΠ, 2017



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.