Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Λεύκτρα, Δήμος Θηβαίων, Νομός Βοιωτίας,Στερεά Ελλάδα

Πύργος Εύτρησης

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  1083 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Σε λοφάκι κοντά στο δρόμο, στο μέσο περίπου της διαδρομής ανάμεσα στο Μελισσοχώρι και στα Λεύκτρα Βοιωτίας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Βοιωτίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Θηβαίων
• Λεύκτρα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 320 m 
(Σχετικό ϋψος ≈10 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστο  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κατεστραμμένος Πύργος  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Λίγα υπολείμματα βυζαντινού πύργου στον χώρο όπου βρισκόταν η αρχαία βοιωτική πόλη Εύτρησις.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Ο αρχαιολογικός χώρος της Εύτρησης βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του επαρχιακού δρόμου που συνδέει τα Λεύκτρα με το Μελισσοχώρι και σε απόσταση 12 χλμ. περίπου νοτιοδυτικά της Θήβας και 6 χλμ. βορείως των ακτών του Κορινθιακού κόλπου. Αποτελείται κυρίως από ένα μικρό, χαμηλό λόφο που έχει σχηματιστεί από τα μπάζα των οικοδομικών καταλοίπων του αρχαίου πολίσματος.
Η παρουσία φυσικών πηγών νερού στην περιοχή, η μία στα βορειοδυτικά του λόφου, με την ονομασία «Αρκοπόδι», που έδωσε το όνομα της και στην ευρύτερη περιοχή και η δεύτερη στα νοτιοανατολικά, αποτέλεσε προφανώς την αιτία της συνεχούς χρήσης αυτού του εξάρματος γης.


Ιστορία

Η Εύτρησις αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα στο εδάφιο με την απαρίθμηση των πλοίων (Νηών Κατάλογος, Β’502), όπου συμπεριλαμβάνεται στις βοιωτικές πόλεις που συμμετείχαν στην Τρωϊκή εκστρατεία. Ο Στράβωνας στο έργο του Γεωγραφικά (ΙΧ, 411) αναφέρει ότι η Εύτρησις ήταν κώμη των Θεσπιών, στην οποία κατοικούσαν αρχικά ο Αμφίων και ο Ζήθος, πριν αυτοί βασιλεύσουν στη Θήβα.

Η κατοίκηση της Ευτρήσεως συνεχίστηκε πιθανότατα και κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους και σίγουρα κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Οι πολυάριθμοι αποθηκευτικοί χώροι και οι τάφοι της Βυζαντινής περιόδου, που αποκαλύφθηκαν πάνω στο λόφο, υποδηλώνουν ότι στην περιοχή αναπτύχθηκε ένας σημαντικός οικισμός.

Ο πύργος είναι κατάλοιπο της βυζαντινής περιόδου αλλά δεν είναι γνωστή με μεγαλύτερη ακρίβεια η χρονολογία κατασκευής. Επίσης δεν είναι γνωστό πότε εγκαταλείφθηκε οι οικισμός. Πιθανόν αυτό να συνέβη πριν από τον 13 αιώνα και την έλευση των Φράγκων στην περιοχή.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο πύργος είναι εντελώς τετράγωνος με διαστάσεις 7,62✖7,62 μέτρα.

Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της ακρόπολης της αρχαίας πόλης. Η καλύτερα σωζόμενη πλευρά είναι η νοτιοδυτική, με ύψος γύρω στα 85 εκατοστά. Είναι η μοναδική πλευρά στην οποία διακρίνεται αργόλιθος πάνω σε αργόλιθο μαζί με το συνδετικό ασβεστοκονίαμα.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιούλιος 2018

Πηγές

  • Έρευνα και φωτογραφίες από τον κ. Ιωάννη Δέδε
  • Αλέξανδρος Καλαντζής, ιστοσελίδα Κάστρα της Ελλάδας
  • Ιστοσελίδα Βοιωτική διαδικτυακή πολιτισμική εγκυκλοπαίδεια, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - Εύτρησις (Αρχαιότητα)



Τα δικά σας σχόλια:

●  Νίκος Μελισσάρης, Χρ.
02/08/2019
Το όνομα Εύτρησις, αναπέμπει στην ερμηνεία Ευκολόσκαφτη.Ίσως επειδή ο λόφος της είναι εύκολα 'σκάψιμος' για την απ' αρχής δημιουργία σκαμμένου σε βάθος Μαντείου (ώστε αυτό να ηχεί υποχθόνια και υποβλητικά). Την ιδέα/εξήγηση δεν την έχω δει πουθενά. Τί θα λέγατε ???
●  Kastrologos
04/08/2019
H ετυμολογική ερμηνεία (ευκολόσκαφτη) φαίνεται να είναι σωστή. Όμως ο συσχετισμός με τη δημιουργία μαντείου είναι κάπως υπερβολικός.
●  Νίκος Χρήστου Μελισσάρης
25/08/2019
Kαι όμως, κε Castrologos, στην Εύτρηση υπήρχε Μαντείο και Ιερό του Απόλλωνα Ευτρησίτη !! (Όσο για το όνομα της πόλης στη Γενική είναι "της Ευτρήσεως" και όχι "της Ευτρήσιδος".
Νίκος Χρήστου Μελισσάρης,από το Ρημόκαστρο των Θεσπιών

Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.