Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Κάτω Χωριό, Δήμος Ιεράπετρας, Νομός Ρεθύμνης,Κρήτη

Κουλές Επισκοπής

  
★ ★ ★ ★
 <  830 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Βόρεια από το Κάτω Χωριό (Επισκοπή) Λασιθίου, στα μισά περίπου του δρόμου Παχειάς Άμμου-Ιεράπετρας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Κρήτη
Ν.Ρεθύμνης
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ιεράπετρας
• Κάτω Χωριό
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 165 m 
(Σχετικό ϋψος ≈110 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1868  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Μικρό Οχυρό  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Ένα από τα πολλά οχυρά, τους λεγόμενος «κουλέδες», που έχτισαν οι Τούρκοι στην Κρήτη μετά το 1866 για να αντιμετωπίσουν και να ελέγξουν τους Κρητικούς επαναστάτες.


Ιστορία

Ο «Ισθμός της Ιεράπετρας» είναι το στενότερο τμήμα της Κρήτης, μια λωρίδα γης στο Νομό Λασιθίου πλάτους 12 χιλιομέτρων που διαχωρίζει το Κρητικό από το Λιβυκό πέλαγος. Αυτό το κομμάτι από την Παχειά Άμμο ως την Ιεράπετρα ήταν μια δίοδος στρατηγικής σημασίας. Η οχύρωση αυτής της διόδου εξασφάλιζε τον έλεγχο της επικοινωνίας μεταξύ των επαρχιών Μεραμπέλου και Ιεράπετρας, ενώ συγχρόνως απομόνωνε την επαρχία Σητείας. Έτσι οι Τούρκοι έκτισαν εδώ 4 κουλέδες: στην Παχειά Άμμο, στη Βασιλική, στην Επισκοπή και στο Κεντρί.

Ο Κουλές της Επισκοπής βρισκόταν σε χαμηλό λόφο βορειοανατολικά από το χωριό Επισκοπή (που σήμερα είναι μέρος του Κάτω Χωριού). Ήταν κεντρικός κουλές της επαρχίας, δηλαδή «Κισλάς», για αυτό και ήταν ο μεγαλύτερος και μπορούσε να φιλοξενήσει σχετικά μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Κτίστηκε το 1868 από τον Αυνή Πασά.

Σκοπός του Κισλά της Επισκοπής ήταν η άμεση στρατιωτική επέμβαση σε κάθε έκρυθμη κατάσταση. Ήλεγχε συγχρόνως και τη διάβαση προς την Ιεράπετρα, καθώς και εκείνη από Καβούσι προς Θριφτή.

Βρισκόταν σε οπτική επαφή με τον Κουλέ της Βασιλικής προς τα βόρεια και τον κουλέ κοντά στο χωριό Κεντρί προς τα νότια. Ο κουλές του Κεντριού που ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός επικοινωνίας με το φρούριο στην Ιεράπετρα δεν σώζεται καθώς στη θέση του έχει χτιστεί το σχολείο του χωριού.


Στον Καστρολόγο υπάρχει ειδικός χάρτης με τη συνολική εικόνα και διάταξη των γνωστών κουλέδων της Κρήτης.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Είχε προσανατολισμό από Δύση προς Ανατολή με σχήμα ορθογώνιο. Στις τέσσερις γωνίες του ήταν ενισχυμένος με πύργους-προμαχώνες. Οι κύριες διαστάσεις του ήταν 15✖40μ. Επίσης, έχει ανακαλυφθεί μια εντυπωσιακή υπόγεια στοά που οδηγούσε έξω από τον κουλέ στη βορειοδυτική του πλευρά.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Οκτώβριος 2015

Πηγές

  • Γ. Ι. Χρηστάκης, "Ιστορικά Οχυρωματικά Μνημεία της Κρήτης (330πΧ-1898)", Εκδόσεις Κρητικά Γράμματα, 2004



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.