Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Φαιά Πέτρα, Δήμος Σιντικής, Νομός Σερρών,Κεντρική Μακεδονία

Οχύρωση Φαιάς Πέτρας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  549 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Κατοψη 


Τοποθεσία:
Σε βραχώδες ύψωμα νοτιοανατολικά από το χωριό Φαιά Πέτρα του νομού Σερρών.
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Κεντρική Μακεδονία
Ν.Σερρών
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Σιντικής
• Φαιά Πέτρα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 315 m 
(Σχετικό ϋψος ≈25 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστο  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Φυσικό Οχυρό  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Λίγα κατάλοιπα μεσαιωνικού τείχους σε βραχώδες και απόκρημνο ύψωμα που βρίσκεται μισό χιλιόμετρο νοτιοανατολικά από το χωριό Φαιά Πέτρα του νομού Σερρών.

Το χωριό προφανώς έχει πάρει το όνομά του από τον βράχο. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν «Ελέσνιτσα», σλαβικής μάλλον προέλευσης. Αναφέρεται και ως Ιλισιόντσα και Ζελέσνιτσα. Το 1927 μετονομάστηκε σε Φαιά Πέτρα.

Η οχύρωση βρίσκεται πολύ κοντά (4 χιλιόμετρα στην ευθεία) στο κάστρο του Μαύρου Βράχου το οποίο βρίσκεται σε παρόμοια θέση και έχει παρεμφερές όνομα. Εννοείται πως υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των δύο οχυρώσεων, αλλά και με το κάστρο του Σιδηροκάστρου.


Ιστορία

Δεν γνωρίζουμε τίποτα από την ιστορία της συγκεκριμένης τοποθεσίας για την οποία δεν υπάρχει αναφορά από ιστορικές πηγές.
Η επιφανειακή κεραμική χρονολογείται από τα ρωμαϊκά έως τα υστεροβυζαντινά χρόνια. Απ’ ό,τι φαίνεται δηλαδή, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε από τη ρωμαϊκή περίοδο μέχρι την υστεροβυζαντινή (13ος-14ος αιώνας). Σημειωτέον ότι η περιοχή κατακτήθηκε οριστικά από τους Οθωμανούς το 1383.

Το τείχος, από τη δόμηση του θεωρείται μεσαιωνικό-βυζαντινό (χρήση ασβεστοκονιάματος). Στην ουσία πρόκειται για ένα υποτυπώδες τείχος που φράζει την είσοδο στο βράχο. Δεν φαίνεται πως υπήρξε ποτέ ισχυρή οχύρωση ούτε φρούριο.

Σχετικά με τη διαχρονική εγκατάσταση στο σημείο, φαίνεται ότι οφείλεται στην ύπαρξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σιδήρου που αφθονούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Τα μεταλλεία σιδήρου της περιοχής ήταν γνωστά από παλιά και η λειτουργία τους συνεχίστηκε και κατά την Τουρκοκρατία.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το «κάστρο» της Φαιάς Πέτρας είναι χτισμένο σε έναν απότομο γκριζωπό βράχο με καλή φυσική προστασία.
Βόρεια από τον βράχο υπάρχει βαθύ ρέμα, του οποίου τα νερά μετά από ενάμιση περίπου χιλιόμετρο χύνονται στον ποταμό Κρουσοβίτη.

Τείχος σώζεται κυρίως στη νότια-νοτιοδυτική πλευρά του βράχου, που ήταν και η πιο ευπρόσβλητη. Οι υπόλοιπες πλευρές είχαν την φυσική προστασία των κάθετων βράχων.

Από το τείχος σώζονται λιγοστά ερείπια συνολικού μήκους περίπου 25 μέτρων που έφραζαν την είσοδο στον κακοτράχαλο βράχο. Η δόμηση του αποτελείται από λίθους διαφορετικών μεγεθών με συνδετικό κονίαμα ανάμεσα τους και λιγοστά κεραμικά. Το σωζόμενο ύψος σήμερα είναι ένα-ενάμιση μέτρο.

Λίγα υπολείμματα τείχους υπάρχουν και στη δυτική πλευρά. Εδώ το τείχος γεμίζει απλά τα κενά μεταξύ των βράχων. Στη δυτική πλευρά βρίσκεται και το καλύτερα σωζόμενο κομμάτι του τειχους, μήκους 6μ., ύψους 2.5μ. και πάχους 0.90μ.

Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν ίχνη κτισμάτων. Εξωτερικά από το τείχος της νότιας πλευράς, υπάρχει ένα πλάτωμα γεμάτο από διάσπαρτες πέτρες, λιθοσωρούς και κεραμικά. Πιθανόν εδώ να ήταν ο οικισμός.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Απρίλιος 2023

Πηγές

  • Έρευνα, φωτογραφίες και παρουσίαση από τον Σάκη Αμφιτρείδη και το blog του ΑΜΦΙΤΡΕΙΔΗΣ (Μάρτιος 2023)
  • Σαμσάρης, Πέτρος «Βυζαντινοί τόποι και μνημεία της κάτω κοιλάδας του Στρυμόνα», 2004, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Διδακτορική Διατριβή, 2004, σελ. 716-717



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Οχύρωση Φαιάς  Πέτρας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Πριν από την είσοδο στο χωριό υπάρχει κατηφορικός χωματόδρομος στα δεξιά που οδηγεί στο ρέμα. Συνεχίζοντας, στα 400μ συναντούμε στάνη. Πάνω από τη στάνη είναι ο βράχος.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση.


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Αγκίστρου Σερρών
Κάστρο Αγκίστρου
Πύργος Ανδρόνικου
Κάστρο Αχλαδοχωρίου
Κάστρο Κρουσοβίτη
Κάστρο Μαύρου Βράχου
Κάστρο Νέου Σουλίου
Κάστρο Οινούσσας
Κάστρο Ορεινής Σερρών
Πύργος Μονής Τιμίου Προδρόμου
Πύργος στο Ρούπελ
Ακρόπολη Σερρών
Κάστρο Σιδηρόκαστρου
Κάστρο Θερμοπηγής
Οχύρωση Βύσσιανης
Κάστρο Χιονοχωρίου