Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Λευκώνας, Δήμος Σιντικής, Νομός Σερρών,Κεντρική Μακεδονία

Οχύρωση Βύσσιανης

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  556 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Τρία χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό του Λευκώνα στον νόμο Σερρών.
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Κεντρική Μακεδονία
Ν.Σερρών
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Σιντικής
• Λευκώνας
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 220 m 
(Σχετικό ϋψος ≈10 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
ίσως 13ος αιών  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Ερείπια Κάστρου  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Κατάλοιπα αμυντικού (;) τείχους μήκους 35 μέτρων που προστάτευε υστεροβυζαντινό οικισμό με την επωνυμία Βύσσιανη ή Βήσιανη, 3 χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό Λευκώνας και 10  Χιλιόμετρα από τας Σέρρες.

Απέναντι, στα 600 μέτρα, βρίσκεται η γυνακεία Μονή Παναγίας Βύσσιανης. Ανάμεσά τους κυλάνε τα νερά του «Μεγάλου Ρέματος».


Ιστορία

Ο οικισμός συναντάται στις πηγές με τις ονομασίες: Βίσεν, Βίσανη, Βίσενη, Βίσιανη, Βήσ(ι)ανη, Βύσ(ι)ανη, Βίστανη, Βίσσιεν, Βίστανη.

Τον Οκτώβριο του 1338, η πριγκίπισσα Θεοδώρα Καντακουζηνή (1332-1381, κόρη του αυτοκράτορα Ιωάννη Στ’ και 5η σύζυγος του σουλτάνου Ορχάν) δώρισε στη μονή Κουτλουμουσίου το μονύδριο της Ελεούσας, καθώς και άλλες κτήσεις, όπως αμπέλια σε διαφόροις τόποις ονομαζομένοις της Βήσσιανις, της Κόρης, του Πηγαδιού και των Νηβίστων.
Αυτή υπήρξε η πρώτη ιστορική αναφορά για τη Βύσσιανη, η οποία προφανώς υπήρχε από πιο πριν, αλλά άγνωστο ακριβώς από πότε. Το πιθανότερο είναι να δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα χωρίς να αποκλείεται να προϋπήρχε από τη Μεσοβυζαντινή περίοδο.

Το χωριό μνημονεύεται ως Vīsen σε οθωμανικό κατάστιχο του 1454/55, με πληθυσμό 170 κατοίκους. Επίσης αναφέρεται το 1641 σε συμβάν κατά το οποίο πέθανε ένα κορίτσι 15 ετών και «ετάφη εκεί εις την Βήσανη». Το 1881-1889 αναφέρεται να έχει 92 κατοίκους, το 1910 ζούσαν 80 κάτοικοι και την περίοδο της απογραφής των 1912-1915 ζούσαν 30 κάτοικοι. Σε πολλά διαδικτυακά άρθρα αναφέρεται ότι το 1916 καταστράφηκε ολοσχερώς από το Βουλγαρικό στρατό. Το 1928 εγκαταλείφθηκε τελείως.

Συνεπώς πρόκειται για έναν οικισμό με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 5 αιώνων σύμφωνα με τις πηγές, που την υστεροβυζαντινή περίοδο ήταν οχυρωμένος και εν συνεχεία φαίνεται ότι έχασε τον οχυρωματικό του χαρακτήρα και την αρχική του διαμόρφωση, μάλλον από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μόνο ένα τμήμα του τείχους (φωτ.1,2,3,4) απέμεινε να θυμίζει το υστεροβυζαντινό παρελθόν της Βύσσιανης.

Σχετικά με το τοπωνύμιο Βύσσιανη, πιθανολογείται ότι προέρχεται από την Ομηρική λέξη βῆσσα που σημαίνει –περίπου– δσώδες φαράγγι, κάτι που θα ταίριαζε με τη μορφολογία της περιοχής και τη θέση του οικισμού.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Η Βύσσιανη βρίσκεται σε ένα πλάτωμα σε περιοχή που το ανάγλυφο αποτελείται από αμμώδεις λόφους με κροκαλοειδή πετρώματα. Τη βόρεια, ανατολική και νότια μεριά της Βύσσιανης τη διαρρέει το Μεγάλο Ρέμα που αποτελεί και φυσική τάφρο.

Δυτικά από το ρέμα σχηματίζεται ένα οχυρό ύψωμα με απόκρημνη και σαθρή κορυφή δίπλα από την οποία βρισκόταν καλά κρυμμένο το χωριό της Βύσσιανης. Το μόνο που έχει απομείνει σήμερα για να θυμίζει ότι κάποτε υπήρχε οικισμός, είναι το ξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε το 1984 στην θέση του παλιού ομώνυμου ναϋδρίου.
Κάτω ακριβώς από το ξωκκλήσι σώζεται το τμήμα της ανατολικής οχύρωσης μήκους 35 περίπου μέτρων. Πρόκειται για τείχος με μέγιστο ύψος τα 4 μέτρα κατασκευασμένο με ημικατεργασμένους λίθους διαφορετικών μεγεθών με συνδετικό κονίαμα ανάμεσα τους και λιγοστά θραύσματα κεραμικών στα κενά. Η θέση, με πλήρως επιχωματωμένη την πίσω πλευρά, δείχνει ότι θα μπορούσε να ήταν τοίχος αντιστήριξης, αν και η κατασκευή φαίνεται πιο επιμελημένη από ό,τι θα χρειαζόταν γι’ αυτό τον σκοπό. Από την άλλη, δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για αντιπροσωπευτικό δείγμα υστεροβυζαντινού τείχους.

Το υπόλοιπο τείχος δεν έχει διασωθεί με αποτέλεσμα να μην είναι σαφή τα όρια και η περίμετρος του οικισμού.
Στον υπόλοιπο χώρο, παρατηρούνται κάποια υπερυψωμένα σημεία με διάσπαρτες πέτρες και κεραμικά που είναι ό,τι απέμεινε από τα κτίσματα του οικισμού που έχουν καταρρεύσει και σκεπαστεί από την βλάστηση.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάρτιος 2023

Πηγές

  • Έρευνα, φωτογραφίες και παρουσίαση από τον Σάκη Αμφιτρείδη και το blog του ΑΜΦΙΤΡΕΙΔΗΣ (Μάρτιος 2023)
  • Σαμσάρης, Πέτρος «Βυζαντινοί τόποι και μνημεία της κάτω κοιλάδας του Στρυμόνα», 2004, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Διδακτορική Διατριβή, 2004, σελ. 716, 231-232
  • Ιστοσελίδα newsbeast - Το «θαύμα» της Παναγίας Βύσσιανης στο Μετόχι



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Οχύρωση Βύσσιανης

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Μετά τη γέφυρα του Λευκώνα πάνω από το Μεγάλο Ρέμα, ακολουθούμε το δρόμο προς βορρά έχοντας δεξιά το ρέμα. Στα 1300μ. στρίβουμε αριστερά σε ανηφορικό δρόμο. Μετά από 2χλμ κάνουμε δεξιά σε χωματόδρομο που μετά από 800μ. οδηγεί στη Βύσσιανη.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση.


Παρόμοια
Κάστρο Αχλαδοχωρίου
Κάστρο Δαφνουδίου

Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Αγίου Πνεύματος
Πύργος Ανδρόνικου
Κάστρο Αχλαδοχωρίου
Οχύρωση Φαιάς Πέτρας
Παλιόκαστρο Νικόκλειας
Κάστρο Καλόκαστρου
Κάστρο Κρουσοβίτη
Κάστρο Μαύρου Βράχου
Κάστρο Νέου Σουλίου
Κάστρο Οινούσσας
Κάστρο Ορεινής Σερρών
Πύργος Μονής Τιμίου Προδρόμου
Πύργος στο Ρούπελ
Ακρόπολη Σερρών
Κάστρο Σιδηρόκαστρου
Κάστρο Θερμοπηγής
Κάστρο Χιονοχωρίου