Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Κώμη, Δήμος Χίου, Νομός Χίου,Βόρειο Αιγαίο

Βίγλα Κώμης

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  502 / 860  > 
Βίγλα Κώμης
Τοποθεσία:
Σε παραλιακό λόφο βόρεια από την Κώμη, στην ανατολική ακτή της Χίου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Βόρειο Αιγαίο
Ν.Χίου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χίου
• Κώμη
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 65 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Περί τον 15ο αιώνα  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Βίγλα  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Βίγλα στην κορυφή του λόφου που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της παραλίας της Κώμης. Έχει οπτική επαφή με τις βίγλες στα νότια, στη θέση Μπρούκια και του Εμποριού .


Ιστορία

Οι βίγλες της Χίου είναι μεσαιωνικοί, κυλινδρικοί πυργίσκοι σε ακτές και ακρωτήρια του νησιού με σκοπό την παρατήρηση του πελάγους και την έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων σε περίπτωση εχθρικής ή πειρατικής επιδρομής.

Οι βίγλες της Χίου αναπτύχθηκαν επί Γενουατοκρατίας (1346-1564) και η λειτουργία τους συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα περίπου του 17ου αιώνα. Είναι χτισμένες σε κομβικά σημεία έτσι ώστε να κατοπτεύουν το σύνολο της ακτογραμμής και κυρίως τους κόλπους και τους όρμους που προσφέρονται για τον ελλιμενισμό πλοίων.

Περισσότερες πληροφορίες γενικά για την ιστορία και την κατασκευή των βιγλών της Χίου, υπάρχουν σε σχετικό άρθρο στο blog του Καστρολόγου: Βίγλες της Χίου .


Πηγές

  • Ψαλτάκης Δημήτριος paper: «ΒΙΓΛΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ: Εξερευνώντας τα Μεσαιωνικά Παρατηρητήρια», ΤΕΙ Πειραιά, τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων, Αθήνα 2007-2008, available also online
  • Συνεργασία με κ. Ιωάννη Δέδε
  • Ιστοσελίδα Χίος - ΒίγλεςΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου