Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Χίος, Δήμος Χίου, Νομός Χίου,Βόρειο Αιγαίο

Καμμένος Πύργος

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  536 / 867  > 
Καμμένος Πύργος
Τοποθεσία:
Στη νότια πλευρά της πόλης της Χίου, οδός Βερίτη, αριθ. 3
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Βόρειο Αιγαίο
Ν.Χίου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χίου
• Χίος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 15 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
μάλλον 14ος αιών  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πυργόσπιτο  
Μετρια
 
 
 
 
 
 
 

Μεσαιωνική πυργοκατοικία μέσα στην πόλη της Χίου, νότια από το λιμάνι, σε μια γειτονιά που ονομάζεται «Καμμένος Πύργος».

Παρόλο που δεν είναι και σε εξαιρετική κατάσταση, είναι, σχετικά, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά κτίσματα της Χίου.


Υπάρχει μια άποψη ότι ο πύργος είναι από τη Βυζαντινή περίοδο, αλλά η κατασκευή του είναι παρόμοια με άλλα αρχοντικά των Γενοβέζων στο νησί, οπότε το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για γενοβέζικη κατασκευή του 14ου ή του 15ου αιώνα.

Η κατοίκηση του πύργου συνεχίστηκε και επί Τουρκοκρατίας και αν κρίνουμε από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, πιθανόν ο πύργος να χρησίμευε σαν κατοικία μέχρι τον 20ο αιώνα (δεν έχουμε πληροφορίες επ’αυτού).

Προφανώς, κατά καιρούς θα έγιναν τροποποιήσεις και επισκευές.


Το Όνομα του Κάστρου

Σχετικά με την ονομασία, η λαϊκή παράδοση σώζει την ακόλουθη ιστορία:

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μια πλούσια Τουρκάλα που έμενε στον πύργο αποφάσισε να επισκεφθεί τη Νέα Μονή, το ξακουστό το μοναστήρι της Χίου, παρά την απαγόρευση εισόδου γυναικών σε αυτό. Καθ’ οδόν όμως προς το μοναστήρι πληροφορήθηκε ότι τι το σπίτι της έπιασε φωτιά.
Τότε η Τουρκάλα, που θεώρησε την πυρκαγιά τιμωρία για την ασέβειά της έκανε τάμα στην Παναγία ένα βαρύτιμο χρυσοκέντητο ύφασμα για να σωθεί η περιουσία της. Επιστρέφοντας στον πύργο, τον βρήκε μισοκαμένο, και μόνο το δωμάτιό της είχε σωθεί από τη φωτιά, οπότε δώρισε στη Μονή το χρυσοκέντητο ύφασμα.

Πάντως ο πύργος αυτής της ιστορίας μάλλον δεν είναι ο πύργος που παρουσιάζεται σε αυτήν τη σελίδα. Εκ πρώτης όψεως το κτίσμα που σήμερα ονομάζεται «Καμμένος Πύργος» φαίνεται να διατηρεί τη μεσαιωνική του μορφή χωρίς να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά.

Η γνώμη του Καστρολόγου είναι ότι, αρχικά, “Καμμένος Πύργος” Ήταν ο τούρκικος πύργος που κάηκε από τον οποίο πήρε το όνομά της η περιοχή. Όταν η πόλη αναπτύχθηκε το μόνο κτίσμα που κρίθηκε διατηρητέο προφανώς δεν ήταν ο καμένος τούρκικος πύργος αλλά ο πύργος που παρουσιάζεται εδώ. Έτσι το κτίσμα που σήμερα ονομάζουμε “Καμμένο Πύργο” Πήρε το όνομά του από την περιοχή και όχι το αντίστροφο.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle