Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Βολισσός, Δήμος Χίου, Νομός Χίου,Βόρειο Αιγαίο

Πύργος Δαμαλά

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  519 / 860  > 
Πύργος Δαμαλά
Τοποθεσία:
Νότια από την Βολισσό Χίου, σε ύψωμα πάνω από το παραθαλάσσιο χωριό Λημνιά
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Βόρειο Αιγαίο
Ν.Χίου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χίου
• Βολισσός
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 52 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
περί τον 15ο αι.  
ΓΕΝΟΒΕΖΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Υπολείμματα μικρού τετράγωνου πύργου στο λοφίσκο πάνω από τα Λιμιά. Τα «Λιμιά» ή «Λιμνιά» είναι ένα μικρό λιμανάκι της βορειοδυτικής Χίου.

Σε άλλες εποχές, το μικρό αλλά καλά προστατευμένο από τους βοριάδες λιμάνι πρέπει να ήταν σημαντικό και έτσι εξηγείται η παρουσία του πύργου εκεί.


Το Όνομα του Κάστρου

Η ονομασία του πύργου πιθανότατα προέρχεται από το όνομα του γαιοκτήμονα της περιοχής. Η παρουσία της οικογένειας των Δαμαλάδων χρονολογείται τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα. Ήταν ελληνική οικογένεια με ορθόδοξο και καθολικό κλάδο.


Ιστορία

Η ιστορία του πύργου είναι άγνωστη. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι κτίστηκε κατά τη Γενοβέζικη περίοδο, πιθανότατα περί τον 15ο αιώνα όπως οι περισσότερες βίγλες της Χίου.

Σίγουρα ο πύργος έπαιζε και το ρόλο της βίγλας αλλά βασικά υπήρχε εκεί για την προστασία του λιμανιού. Η παρουσία απλής βίγλας στο σημείο αυτό δεν πρέπει να ήταν αναγκαία καθώς μέχρι να φτάσουν πειρατικά πλοία στα Λιμιά, το ισχυρό κάστρο της Βολισσού (που είναι ενάμισι χιλιόμετρο πιο βόρεια) θα είχε ειδοποιηθεί έγκαιρα είτε από τις βίγλες της δυτικής πλευράς της Χίου είτε από τη βίγλα της Αγίας Μαρκέλλας.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου