Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Ηγουμενίτσα, Δήμος Ηγουμενίτσας, Νομός Θεσπρωτίας,Ήπειρος

Πύργος Ραγίου

ή Πύργος Λυγιάς  
★ ★ ★ ★
 <  317 / 860  > 
Πύργος Ραγίου
Τοποθεσία:
Ηγουμενίτσα, σε λόφο της χερσονήσου Λυγιάς
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Ήπειρος
Ν.Θεσπρωτίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ηγουμενίτσας
• Ηγουμενίτσα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 85 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1850  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Μικρό Οχυρό  
Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Πρόκειται για τούρκικο πύργο του 19ου αιώνα πάνω σε λόφο 85 μέτρων, 3 χλμ. από την παραλία του Δρεπάνου της Ηγουμενίτσας και στο μέσο του κάμπου Ραγίου - Κεστρίνης, κοντά στις παλιές εκβολές του ποταμού Καλαμά. Ο πύργος βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο που ήταν παλιότερη οχυρή θέση του οικισμού της Λυγιάς που χρονολογείται από τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Λυγιάς ταυτίζεται κατά πάσα πιθανότητα με την αρχαία Τορώνη, τη βάση που, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ίδρυσαν οι Κερκυραίοι στην ηπειρωτική ακτή. Μέρος της ευρύτερης κερκυραϊκής εγκατάστασης στην περιοχή αποτελούσε και το μικρό φρούριο του Πύργου, το οποίο προστάτευε τον κύριο οικισμό της Λυγιάς από το μέρος της ξηράς, προσφέροντας παράλληλα καταφύγιο στον πληθυσμό του σε περίοδο πολέμου. Οφείλει τη σύγχρονη ονομασία του στο συγκεκριμένο πύργο της οθωμανικής περιόδου, ο οποίος δεσπόζει στην κορυφή του υψώματος, κτισμένος επάνω σε πύργο της αρχαίας οχύρωσης του 5ου αιώνα π.Χ. Η προνομιούχος -από άποψη φυσικού κάλλους και φυσικής οχύρωσης- θέση προσήλκυσε το ανθρώπινο ενδιαφέρον από την προϊστορική ήδη περίοδο έως τα νεότερα χρόνια.

Ο περί ού ο λόγος πύργος του Ραγίου κτίστηκε στην αρχαία αυτή τοποθεσία πάνω σε πύργο της αρχαίας οχύρωσης του 5ου αιώνα π.Χ..

Τον έχτισε το 1850 ο Χατζή Γράβας, Αγάς της Ηγουμενίτσας. Στην κάτοψη έχει σχήμα Γ και αποτελεί εξέλιξη των ορθογώνιων κτιρίων του 17ου αιώνα Η αρχιτεκτονική του βασίζεται πάνω σε βυζαντινά αρχιτεκτονικά πρότυπα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των μεμονωμένων οχυρών κουλέδων που έχτισαν οι Οθωμανοί σε όλα τα Βαλκάνια.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle


Road map to Πύργος Ραγίου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Πρόσβαση με αυτοκίνητο από Ηγουμενίτσα που απέχει 13 χιλιόμετρα.
Είσοδος:
Ο χώρος είναι επισκέψιμος από τις 8.30 έως τις 3 το μεσημέρι. Το εσωτερικό του πύργου δεν είναι επισκέψιμο.


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Ντόλιανης
Κάστρο Γουργάρας
Κάστρο Ηγουμενίτσας
Κάστρο Κασνέτσι
Ακρόπολη Πολυνερίου