Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Ηγουμενίτσα, Δήμος Ηγουμενίτσας, Νομός Θεσπρωτίας,Ήπειρος

Κάστρο Ηγουμενίτσας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  325 / 865  > 
Κάστρο Ηγουμενίτσας
Τοποθεσία:
Ηγουμενίτσα, μέσα στο δασύλλιο που βρίσκεται πάνω από το λιμάνι
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Ήπειρος
Ν.Θεσπρωτίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ηγουμενίτσας
• Ηγουμενίτσα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 50 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
15ος αιών  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Τείχη  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Ένα σχετικά άγνωστο κάστρο τα απομεινάρια του οποίου κρύβονται μέσα στο δασύλλιο της Ηγουμενίτσας. Κτίστηκε από τους Ενετούς μάλλον στις αρχές του 15ου αιώνα και καταστράφηκε από τους ίδιους στο τέλος του 17ου αιώνα.


Ιστορία

Το 1294 ο Δεσπότης της Ηπείρου Νικηφόρος (1271-1296) έδωσε τμήμα της Θεσπρωτίας (Βουθρωτό, Ηγουμενίτσα, Σύβοτα) ως προίκα στη θυγατέρα του Θαμάρ για το γάμο της με τον Πρίγκιπα Φίλιππο Ανδεγαυό του Τάραντα.

Εκατό χρόνια αργότερα οι Ενετοί κατέλαβαν τα παράλια της Θεσπρωτίας δημιουργώντας βάσεις στη Σαγιάδα, το Φανάρι και την Πάργα. Από τότε και για πολλούς αιώνες τα παράκτια φρούρια της Θεσπρωτίας παρέμειναν τα προκεχωρημένα φυλάκια των Ενετών στην Ηπειρωτική Ελλάδα και δυτική πύλη της χώρας. Την περίοδο αυτή χτίστηκε πιθανότατα και το κάστρο της Ηγουμενίτσας.

Η Θεσπρωτία, λόγω των ενετικών φρουρίων, αντιστάθηκε στους Τούρκους, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ήπειρο και γι' αυτό οδηγήθηκε κατά ένα μέρος στον βίαιο εξισλαμισμό. Και στη συνέχεια στον εξαλβανισμό λόγω της σημαντικής θέσης των Αλβανών στο σύστημα της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Από το 1452 οπότε εισέβαλε στη Θεσπρωτία ο Μεχμέτ Χατζή μπέης, έχουμε συνεχείς συγκρούσεις Τούρκων και Ενετών (μαζί με Κερκυραίους και Χειμαρριώτες) στα παράλια της Θεσπρωτίας. Σε μια από αυτές, το 1685, ο Μοροζίνι ανατίναξε το κάστρο της Ηγουμενίτσας, αφού προηγουμένως μετέφερε τα 12 κανόνια του στην Κέρκυρα. Αυτό ήταν και το τέλος του κάστρου της Ηγουμενίτσας.

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας χρησιμοποιήθηκε κατά την Τουρκοκρατία –μετά πιθανότατα από εκβάθυνση της εισόδου του- ως αγκυροβόλιο του τουρκικού στόλου. Οι Ενετοί επέστρεψαν το 1718 και παρέμειναν μέχρι την κατάλυση της Ενετικής Δημοκρατίας το 1797. Το 1798 ο Αλή Πασάς, αφού νίκησε τους Γάλλους, κατέλαβε το Βουθρωτό, την Ηγουμενίτσα, την Πρέβεζα και τη Βόνιτσα.


Πηγές
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο Ηγουμενίτσας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Το κάστρο είναι προσβάσιμο μετά από περιπατητική εξόρμηση στο δασύλλιο της Ηγουμενίτσας (που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, πάνω από το λιμάνι).
Είσοδος:
Η πρόσβαση είναι ελεύθερη


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο Ανθούσας
Κάστρο Ντόλιανης
Κάστρο Γουργάρας
Κάστρο Κασνέτσι
Κάστρο Μαργαριτίου
Κάστρο Οσδίνας
Φρούριο του νησιού της Παναγίας
Κάστρο Πάργας
Ακρόπολη Πολυνερίου
Πύργος Ραγίου