Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Κακή Βίγλα, Δήμος Σαλαμίνος, Νομός Πειραιώς & Νήσων,Αττική

Πύργος Αγίας Μαρίνας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  23 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Δίπλα στο εκκλησάκι της Αγια Μαρίνας στην Κακή Βίγλα Σαλαμίνας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Αττική
Πειραιώς & Νήσων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Σαλαμίνος
• Κακή Βίγλα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 65 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
περί τον 14ο αι.  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Κατεστραμμένος Πύργος  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται μισό περίπου χιλιόμετρο δυτικά από το κέντρο του οικισμού της Κακής Βίγλας της Σαλαμίνας. Μέσα στον αυλόγυρο της εκκλησίας υπάρχουν τα ερείπια κτίσματος που ήταν πύργος.

Δεν είμαστε βέβαιοι για τη χρονολόγηση του πύργου αλλά κατά πάσα πιθανότητα ήταν φράγκικος, χτισμένος την εποχή που η περιοχή ανήκε στο Δουκάτο των Αθηνών μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα.

Ο πύργος συμπεριλαμβάνεται στην μελέτη του Langdon (1986) για τους φράγκικους πύργους της Αττικής με αύξοντα αριθμό 48.

Οι διαστάσεις της βάσης του πύργου είναι 6,81 ✖ 5,18μ.

Σήμερα σώζεται ουσιαστικά μόνο ο δυτικός τοίχος σε ύψος μέχρι 2,4 μέτρα και πάχος 1 μέτρο. Από τους υπόλοιπους τοίχους σώζονται λίγα μπάζα. Παρ’ όλα αυτά, το περίγραμμα της αρχικής κάτοψης είναι αρκετά ευκρινές.

Όπως οι περισσότεροι φράγκικοι πύργοι αυτής της περιόδου, για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί λιθοδομή από ημικατεργασμένες, όχι ομοιόμορφες πέτρες και συνδετικό κονίαμα ενδιάμεσα. Η βάση του τοίχου αποτελείται από μικρότερους σχετικά λίθους σε πιο προσεγμένη διάταξη. Αυτό ίσως είναι ένδειξη διαφορετικών οικοδομικών φάσεων.

Στη βόρεια πλευρά ένας ογκώδης βράχος ακουμπά σχεδόν στον πύργο, κάτι που είναι μάλλον ασυνήθιστο.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το αρχικό ύψος του πύργου. Αν κρίνουμε από το μέγεθος της βάσης, δεν ήταν από τους ψηλότερους πύργους. Αυτού του είδους οι κατασκευές αποτελούνταν από ένα περίκλειστο (χωρίς ανοίγματα) ισόγειο και δύο ορόφους από πάνω. Η είσοδος ήταν στον πρώτο όροφο για λόγους ασφαλείας και η πρόσβαση γινόταν από ξύλινη σκάλα.

Η θέση του πύργου δείχνει ότι η κύρια χρήση του δεν ήταν αμυντική. Μάλλον χρησίμευε για τη κατοικία του γαιοκτήμονα ή του φεουδάρχη της περιοχής. Αυτό, παρεμπιπτόντως, ισχύει για τους περισσότερους φράγκικους πύργους της Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος, θα πρέπει να σταθούμε στην ονομασία «Κακή Βίγλα» του οικισμού που προφανώς οφείλεται σε κάποιον πύργο με κακό ιστορικό που υπήρχε εκεί γύρω. Δεν έχουν βρεθεί απομεινάρια από άλλους πύργους στην ευρύτερη περιοχή, άρα είναι εξαιρετικά πιθανό η ορίτζιναλ κακή βίγλα να ήταν ο συγκεκριμένος πύργος δίπλα στην Αγια-Μαρίνα. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Μάιος 2018

Πηγές

  • Παρουσίαση σε συνεργασία με Ιωάννη Δέδε
  • M. K. Langdon, (survey 1986), The Mortared Towers of Central Greece: An Attic Supplement, The Annual of the British School at Athens, Vol. 90, Centenary Volume (1995), pp. 492 (no.48)



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle