Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Βασιλικά, Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, Νομός Εύβοιας,Στερεά Ελλάδα

Πύργος Βασιλικών Εύβοιας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  1009 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Σε περιοχή με χαμηλά υψώματα 1 χλμ βορειοανατολικά από το χωριό Βασιλικά της βόρειας Εύβοιας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Στερεά Ελλάδα
Ν.Εύβοιας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ιστιαίας-Αιδηψού
• Βασιλικά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 105 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Άγνωστο  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Μεσαιωνικός πύργος σε μια υπερυψωμένη περιοχή 1 χιλιόμετρο ανατολικά από το χωριό Βασιλικά της Βόρειας Εύβοιας. Βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό και τη θάλασσα από την οποία απέχει περί τα 700 μέτρα.

Ο πύργος είναι τετράγωνος με διαστάσεις 5✖5μ. περίπου. Διατηρούνται όλες οι πλευρές του σε ύψος που δεν υπερβαίνει τα 2 μέτρα.
Σήμερα ο πύργος δεν εντοπίζεται εύκολα καθώς τον κρύβουν κτίσματα και δέντρα. Στο αρχικό του ύψος, που πρέπει να ήταν 8-10 μέτρα, ο πύργος θα δέσποζε στο ύψωμα και θα είχε εξαιρετική ορατότητα ανατολικά, σε μεγάλο μήκος των ακτών της Βόρειας Εύβοιας και στο Αιγαίο πέλαγος.

Δεν γνωρίζουμε κάτι για την ιστορία του. Πιθανόν να ήταν ενετικός του 14ου ή 15ου αιώνα, όπως οι περισσότεροι πύργοι στην Εύβοια. Πάντως η τοιχοποιία του φαίνεται να διαφέρει από άλλους ενετικούς πύργους.
Έτσι, Θα τον χαρακτηρίσουμε με επιφύλαξη «Φράγκικο» χωρίς να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, στηριζόμενοι απλά στην παρατήρηση ότι δεν φαίνεται να είναι ούτε βυζαντινός ούτε ενετικός.

Η τοποθεσία όπου βρίσκεται ο πύργος ονομάζεται «Παλιόκαστρο». Το τοπωνύμιο δεν προέρχεται από τον πύργο αλλά από ερείπια νεολιθικού οικισμού. Φαίνεται ότι στο υψίπεδο όπου βρίσκεται ο πύργος υπήρχε διαχρονική κατοίκηση.
Σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία, όλη η γύρω υπερυψωμένη περιοχή με την ονομασία «Λόφος Παλιόκαστρο, Βασιλικά» έχει χαρακτηριστεί «Χερσαίος Αρχαιολογικός Χώρος» (ΦΕΚ: 921/Β/1984-12-31) με «ίχνη νεολιθικής ΠΕ και ΜΕ εγκατάστασης [δηλ. ευρήματα πριν το 5300 π.Χ], καθώς και λείψανα κλασικών και υστερότερων εποχών».


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Νοέμβριος 2023

Πηγές

  • Θεόδωρος Σκούρας, «Οχυρώσεις στην Εύβοια (Μερικές λύσεις στα τοπογραφικά τους προβλήματα)»- ΑΕΜ –τόμος Κ’ – 1975, σελ.241 (πύργος 22 στον χάρτη)
  • Φωτογραφία Ettore Salsano (Αύγουστος 2022) από την ιστοσελίδα Wikiloc Βασιλικά - Πύργος (Πύργος Βασιλικών)



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle


Road map to Πύργος Βασιλικών Εύβοιας

Πρόσβαση
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Δροσίνη
Πύργος Φαράκλας
Πύργος Γεροβουνού Μαντουδίου
Πύργος Ροβιών
Μπούρτζι Σκιάθου
Πύργος Τσούκας