Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Χανιά, Δήμος Χανίων, Νομός Χανίων,Κρήτη

Πύργος Χαλέπας

ή Πύργος των Ουζούνηδων ή των Ζούνηδων  
★ ★ ★ ★ ★
 <  579 / 860  > 
Πύργος Χαλέπας
Τοποθεσία:
Στην περιοχή Χαλέπα στα Χανιά, στην πάροδο Σακόραφου, οδού Ακρωτηρίου
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Κρήτη
Ν.Χανίων
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Χανίων
• Χανιά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 75 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Μάλλον 18ος αιών  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πυργόσπιτο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Απομεινάρι Οθωμανικής πυργοκατοικίας στην περιοχή Χαλέπα των Χανίων.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Ο πύργος βρίσκεται σε μικρό αδιέξοδο-παράδρομο της οδού Ακρωτηρίου (που οδηγεί από τα Χανιά στο Ακρωτήρι) στο ύψος των εργατικών κατοικιών. Το επάνω μέρος του πύργου είναι ορατό και από την οδό Ακρωτηρίου.

Η ευρύτερη περιοχή της Χαλέπας ήταν παλιά η αριστοκρατική συνοικία των Χανίων με πολλά αρχοντόσπιτα από τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα.


Ιστορία

Ο πύργος κτίστηκε περί τον 18ο αιώνα και στην ουσία ήταν έπαυλη που υπήρξε κατοικία του Τούρκου Αγά Ζούνη ή Ουζούνη. Αν κρίνουμε από μια παλιά φωτογραφία (βλ. παραπάνω), το κτίριο πρέπει να ήταν εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Τα απομεινάρια του πύργου έχουν ενσωματωθεί σε νεώτερες κατοικίες. Ό,τι σώθηκε πρέπει μάλλον να οφείλεται στο μεράκι των ιδιοκτητών.

Ο πύργος περιβαλλόταν από εξωτερικό περίβολο, είχε πύλη με καταπέλτη και τέσσερις ενετικού τύπου σκοπιές (γκουαρντιόλες) από τις οποίες σώζονται οι δύο. Είχε επίσης πολεμίστρες και καταχύστρα (!). Το οχυρωματικά αυτά στοιχεία υπήρχαν ίσως περισσότερο για διακοσμητικούς λόγους και ενδεχομένως σε απομίμηση παλαιότερων ενετικών επαύλεων. Ανεξάρτητα από τον πιθανολογούμενο διακοσμητικό χαρακτήρα των οχυρώσεων, ο πύργος είχε στην πράξη αμυντικό ρόλο. Στα γεγονότα του 1897, εδώ είχαν οχυρωθεί Τούρκοι που απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις των επαναστατών.

Μεγάλο μέρος του πύργου καταστράφηκε από βομβαρδισμό κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου