Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Βόθωνας (Καλέντζι), Δήμος Μαραθώνος, Νομός Ανατολικής Αττικής,Αττική

Πύργος Γαϊτάνας

ή Παλιόπυργος Λίμνης Μαραθώνα  
★ ★ ★ ★ ★
 <  29 / 867  > 
Πύργος Γαϊτάνας
Τοποθεσία:
Στη θέση Γαϊτάνα στη βόρεια πλευρά της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Αττική
Ανατολικής Αττικής
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Μαραθώνος
• Βόθωνας (Καλέντζι)
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 235 m 
(Σχετικό ϋψος ≈5 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
13ος αιών  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια μεσαιωνικού πύργου στη περιοχή Γαϊτάνα, στη βόρεια όχθη της Λίμνης του Μαραθώνα και μόλις 20 μέτρα απόσταση από τα νερά της λίμνης.

Ο πύργος είναι ορατός από το φράγμα του Μαραθώνα.


Ιστορία

Ο πύργος ήταν φράγκικος και κατασκευάστηκε τον 13ο ή τον 14ο αιώνα. Το πιο πιθανό είναι να κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα όταν την περιοχή διαφέντευαν οι De LaRoche.
Προφανώς ο συγκεκριμένος πύργος είχε άμεση οπτική επαφή με τους πύργους της «Γούρμας Ανδριωμένης», πολύ κοντά στα δυτικά του, και του Καλεντζίου στα ανατολικά του. Αμφότεροι αυτοί οι πύργοι δεν υπάρχουν πλέον.
Να σημειωθεί πως όταν χτίστηκε ο συγκεκριμένος πύργος δεν υπήρχε η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα, παρά μικρή κοιλάδα που τη διέσχιζε ο ποταμός Χάραδρος.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Μόνο ο βορειοδυτικός και βορειοανατολικός τοίχος σώζονται στις μέρες μας από τον πύργο, ενώ οι δύο άλλοι έχουν γκρεμιστεί εντελώς, γεμίζοντας με τα συντρίμμια τους το εσωτερικό του σε ύψος περίπου 2 μέτρα.

Οι διαστάσεις του πύργου είναι 4,18 επί 5,40 μέτρα. Το πάχος των τοίχων είναι μεταξύ 80-85 εκατοστών. Το μέγιστο σωζόμενο ύψος είναι 3,10 μέτρα.

Ο πύργος είναι χτισμένος με αργόλιθους και κεραμικά στοιχεία που συνδέονται με ασβεστοκονίαμα. Περιέργως, δεν έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από αρχαία οικοδομήματα στην κατασκευή του.
Συντρίμμια του έχουν κυλήσει μέχρι και 10 μέτρα απόσταση στα νοτιοανατολικά του. Δεν γνωρίζουμε το αρχικό του ύψος, αλλά σχεδόν σίγουρα θα ήταν τριώροφος, παρόμοιος με τον σχετικά γειτονικό του πύργο της Οινόης Μαραθώνα. Η κατασκευή του είναι ίδια με αυτήν του τελευταίου. Από τις δύο σωζόμενες πλευρές του πύργου δεν διακρίνεται κάποιο άνοιγμα εισόδου προς το εσωτερικό του.


Πηγές

  • M.K. Langdon, The Mortared Towers of Central Greece: An Attic Supplement (p.481), The Annual of the British School at Athens (1995)
  • Παρουσίαση σε συνεργασία με τον κ. Ιωάννη Δέδε από τον οποίο προέρχοντaι και οι φωτογραφίεςΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Πύργος Γαϊτάνας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Η πρόσβαση γίνεται από τοπικούς χωματόδρομους που ξεκινούν νότια από το Καπανδρίτι και καταλήγουν στα χωράφια που βρίσκονται βόρεια της Λίμνης Μαραθώνα. Η τελική προσέγγιση θέλει ποδαρόδρομο.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος οδού Αδριανού
Πύργος Μονής Αγίου Ιωάννη
Ενετικός Πύργος Αλιβερίου
Πύργος Ανθούσας Υμηττού
Πύργος Μονής Νταού Πεντέλης
Πυργάρι Καλάμου
Πύργος Κουτουμουλά
Πύργος Λόφου Λεβίδη
Πύργος Οινόης Μαραθώνα
Πύργος του Παπανικολάου
Ριζόκαστρο
Παλιόπυργος Τατοΐου
Πύργος Τροπαίου Μαραθώνος
Πύργος Βαρνάβα