Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Άγιος Νικόλαος, Δήμος Ζακύνθου, Νομός Ζακύνθου,Ιόνιοι Νήσοι

Βαρδιόλα Αγίου Νικολάου

ή Βαρδιόλα Αγίου Νικολάου Βολιμών  
★ ★ ★ ★ ★
 <  289 / 867  > 
Βαρδιόλα Αγίου Νικολάου
Τοποθεσία:
Νησίδα Άγιος Νικόλαος στη βορειοανατολική Ζάκυνθο
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Ιόνιοι Νήσοι
Ν.Ζακύνθου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ζακύνθου
• Άγιος Νικόλαος
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 8 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
τον 17ο αι. ή αργότερα  
ΕΝΕΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Βίγλα  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Ο Άγιος Νικόλαος είναι βραχονησίδα στον ομώνυμο κολπίσκο και απέναντι από το ομώνυμο χωριό της Ζακύνθου (είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στο βόρειο τμήμα του νησιού).

Στο νησάκι υπάρχουν ερείπια από εκκλησία και μοναστήρι που χρονολογούνται μάλλον από το τέλος της παλαιοχριστιανικής περιόδου.
Ανάμεσα στα υπόλοιπα κτίσματα υπάρχει, σε δεσπόζουσα θέση, στο ψηλότερο σημείο της νησίδας, και το απομεινάρι μιας ενετικής βαρδιόλας (παρατηρητηρίου). Η βαρδιόλα έχει αρκετά πρωτότυπη αρχιτεκτονική, διαφορετική από άλλες βενετσιάνικες βαρδιόλες: πρόκειται για κτίσμα κυκλικής διατομής (ροτόντα) με προεξέχουσα κόγχη στην ανατολική πλευρά.

Η θέση της βαρδιόλας επέτρεπε τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας ανάμεσα σε Κεφαλονιά-Ζάκυνθο-Πελοπόννησο.


Ιστορία

Ως προς τη χρονολόγηση της βαρδιόλας η οποία δεν φέρει καμία χρονολογική ή άλλη ένδειξη, το μόνο που θα μπορούσε να υποτεθεί είναι πως είναι σύγχρονη με την κατασκευή - με κάποια φάση της κατασκευής - της μονής που βρίσκεται πάνω στη βραχονησίδα και, πάντως, όχι παλαιότερη από τον 17ο αιώνα, οπότε και αναφέρεται η ίδρυση της νεώτερης μονής.


Πηγές

  • Ιστοσελίδα O MATERMA MIA TERRA - O ναός του Αγίου Νικολάου στο Νησί
  • Μυλωνάς Βασίλειος, Κομίνης Αντώνιος, Δουλδούρης Βασίλειος , «ΒΙΓΛΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ (ΙΟΝΙΟ) , ΒΙΓΛΕΣ-ΒΑΡΔΙΟΛΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ», Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ Πειραιά, Τμήμα Πολιτικών και Δομικών Έργων, διαθέσιμο και onlineΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου