Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Άνω Δαβιά, Δήμος Τρίπολης, Νομός Αρκαδίας,Πελοπόννησος

Κάστρο Δαβιάς

ή Κάστρο Ταβίας  
★ ★ ★ ★ ★
 <  74 / 865  > 
Κάστρο Δαβιάς
Τοποθεσία:
Άνω Δαβιά Αρκαδίας , πάνω από τη γέφυρα του ποταμού Ελισσώνα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Αρκαδίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Τρίπολης
• Άνω Δαβιά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 850 m 
(Σχετικό ϋψος ≈50 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
12ος με 14ος αι.  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Οχυρωμένος Οικισμός  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Το κάστρο βρίσκεται πάνω σε λόφο δίπλα από τη γέφυρα του ποταμού Ελλισσώνα.

Βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο (850 μέτρα) αλλά η σχετική υψομετρική διαφορά από τη γύρω περιοχή είναι μικρότερη από 100 μέτρα. Το γεγονός αυτό καθώς και η ομαλότητα του εδάφους το καθιστούσαν ευάλωτο.


Ιστορία

Δεν ήταν ισχυρό κάστρο όντας στη μέση ενός οροπεδίου, αλλά υπήρξε μεσαιωνική πόλη, κατοικημένη επί πολλούς αιώνες. Σύμφωνα με τις ιστορικές ενδείξεις, η Ταβία απετέλεσε για ένα διάστημα, κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο, τοπικό πνευματικό κέντρο με παράδοση στην εικονογραφία.

Παρόλο που στο σημείο βρισκόταν μια μάλλον σημαντική πόλη δεν είναι πολά πράγματα από την ιστορία της γνωστά. Κάτι άλλο που επίσης δεν είναι γνωστό, είναι το όνομα της αρχαίας πόλης πάνω στην οποία χτίστηκε η Ταβία.

Ο ρόλος της πολίχνης κατά τη Φραγκοκρατία είναι άγνωστος. Αναφέρεται μόλις τον 15 αιώνα στην εξιστόρηση της διαμάχης του Κεντυρίωνα Ζαχαρία, τελευταίου πρίγκιπα της Αχαΐας, με Τούρκους και Έλληνες.

Το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα εκεί, ήταν το 1423: Τότε, ο περιβόητος Οθωμανός Τουραχάν, αφού κατέλαβε το Εξαμίλιον τείχος που προστάτευε την «είσοδο» της Πελοποννήσου στον Ισθμό, προχώρησε ανενόχλητος προς της ενδοχώρα λεηλατώντας και καταστρέφοντας. Οι υπερασπιστές της Ταβίας πολέμησαν γενναία αλλά τελικά νικήθηκαν. Μάλιστα, σε μια χαρακτηριστική επίδειξη της διαχρονικής τουρκικής βαρβαρότητας, οι νικητές έφτιαξαν μια πυραμίδα από τα κεφάλια 800 αιχμαλώτων.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Το κάστρο, τρίγωνης περίπου κάτοψης, έχει έκταση 40 στρέμματα περίπου. Είναι κτισμένο επάνω σε αρχαία ακρόπολη. Η βόρεια και ΒΑ πλευρά του είναι απόκρημνη και φυσικά οχυρή και έτσι η πρόσβαση πραγματοποιείται με ανάβαση από την πλευρά που βρίσκεται η γέφυρα του ποταμού Ελισσώνα.

Σε όλη την πορεία των τειχών του κάστρου σώζονται σε διαφορετικό βαθμό τα ίχνη της αρχαίας οχύρωσης, επάνω στην οποία προστίθεται η μεσαιωνική. Στα δυτικά βρίσκεται η μεσαιωνική πύλη, ανοίγματος 2,5μ. Βόρεια υπάρχει πύργος (2,5✖2,5μ) σωζόμενος σε ύψος 1,6μ. Στα νότια της πύλης υπάρχει άλλος πύργος (2✖2,5μ.) σωζόμενος σε ύψος 2μ. περίπου.

Εκατέρωθεν, τα τείχη, σωζόμενα σε ύψος 2μ. είναι αρχαία με μεσαιωνικές προσθήκες από αργολιθοδομή και ασβεστοκονίαμα στα ανώτερα τμήματα. Λίγο πιο δυτικά στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται λείψανα κτίσματος από ξερολιθιά (4✖6μ). Νοτιότερα διακρίνονται θεμέλια πύργου και ίχνη του τείχους με φορά προς τα δυτικά. Σε αυτήν, τη νότια πλευρά, η μεσαιωνική φάση είναι ευδιάκριτη. Στο μέσον περίπου της πορείας του τείχους σώζονται ένας πύργος και μια στέρνα καθώς και η δεύτερη πύλη του κάστρου.

Στο ΝΔ άκρο και ψηλότερο σημείο του κάστρου σώζονται τα περισσότερα οικοδομικά λείψανα, μεταξύ των οποίων και ο κεντρικός τριμερής πύργος (2,10✖12μ) με σωζόμενο μέγιστο ύψος 4μ. ενώ στην πλαγιά χαμηλότερα σώζονται ερείπια οικισμού. Συνεχίζοντας βόρεια υπάρχουν λείψανα μιας στέρνας, ωστόσο σταδιακά χάνονται και τα τελευταία ίχνη οχύρωσης καθώς μάλιστα η Β και ΒΑ πλευρά είναι φυσικά οχυρή.

Το μεγάλο εμβαδόν του κάστρου σε συνδυασμό με τα πολλά κτήρια στο εσωτερικό του μαρτυρεί ότι φιλοξενούσε σχετικά μεγάλο πληθυσμό.


ΠηγέςΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

Road map to Κάστρο Δαβιάς

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο:
Απέχει 21 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Πρόσβαση από το επαρχιακό δίκτυο Τριπόλεως, από το σημείο που βρίσκεται η γέφυρα του Ελλισσώνα. Απαιτείται μικρή πεζοπορική ανάβαση.
Είσοδος:
Όπως στα περισσότερα απομακρυσμένα και παραμελημένα κάστρα, η είσοδος δεν είναι πρόβλημα. Το δύσκολο είναι η προσέγγιση και ο εντοπισμός του.


Γειτονικά Κάστρα
Πύργος Ανεμοδουρίου
Αργυρόκαστρο
Φρυκτωρία στο Μπέλεσι
Κάστρο Μπεζενίκου
Πύργος Καλπακίου
Πύργος Αϊ-Λια
Παλαιόπυργος Μύτηκα
Γουλάς Νεστάνης
Πύργος Παλαιόπυργου Γορτυνίας
Πύργος Πάπαρη
Πύργος Ρούσση
Πύργοι στα Τρίκορφα
Παλιόπυργας Τσελεπάκου
Κάστρο Βαλτεσινίκου