Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Καλλονή, Δήμος Σπάρτης, Νομός Λακωνίας,Πελοπόννησος

Πύργος Περπενής

  
★ ★ ★ ★
 <  214 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Σε υψηλό λόφο 2 χιλιόμετρα ανατολικά από την Καλλονή Λακωνίας.
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Λακωνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Σπάρτης
• Καλλονή
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 790 m 
(Σχετικό ϋψος ≈560 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
14ος ή 15ος αι.  
ΥΣΤΕΡΟΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πύργος  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Πύργος σε ύψωμα ανατολικά από την Καλλονή Λακωνίας (παλιό όνομα «Περπενή»). Παρόλο που φαίνεται να διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση, παρέμενε άγνωστος (μέχρι τώρα).


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Η θέση του πύργου είναι δυσπρόσιτη. Είναι σε μεγάλο σχετικό υψόμετρο, ενώ δεν υπάρχει κανένας δρόμος (αγροτικός έστω) που να προσεγγίζει τον πύργο. Η ορεινή περιοχή που τον περιβάλλει δεν έχει καλλιέργειες ούτε δέντρα ούτε κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Ούτε υπάρχει ορατό μονοπάτι για πεζοπορική προσέγγιση από τον λόφο. Αυτή η απομόνωση και η δυσκολία στην προσέγγιση εξηγεί γιατί ο πύργος διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση.
Όχι ότι είναι αδύνατη η προσέγγιση, αλλά θα πρέπει κανείς να αφιερώσει πολύ χρόνο και προσπάθεια για να ανέβει εκεί πάνω με αποκλειστικό σκοπό να εξερευνήσει τον πύργο.


Ιστορία

Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την ιστορία του πύργου, ενώ δεν φαίνεται να έχει μελετηθεί ποτέ.
Η μοναδική βιβλιογραφική αναφορά που έχει βρεθεί είναι σε μια δημοσίευση της δεκαετίας του 1920 (Laconia. II. Notes on Topography J. J. E. Hondius and M. A. Hondius-van Haeften, The Annual of the British School at Athens, Vol. 24, Supplement [1919/1920 - 1920/1921], pp. 144-150), όπου ακροθιγώς επισημαίνεται η παρουσία Μεσαιωνικού πύργου ορατού από τον δρόμο προς Περπενή.

Η απομονωμένη θέση του πύργου περιορίζει κατά πολύ τις πιθανότητες να είναι πυργοκατοικία των νεώτερων χρόνων . Αντίθετα η τεχνοτροπία κατασκευής του θυμίζει άλλους υστεροβυζαντινούς πύργους της Πελοποννήσου.
Το πιθανότερο είναι (χωρίς να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι) ότι ο πύργος είναι πράγματι υστεροβυζαντινός, χτισμένος από τους Βυζαντινούς του Μυστρά τον 14ο ή 15ο αιώνα την ίδια περίπου εποχή που χτίστηκε και το γειτονικό (8χλμ ανατολικά) κάστρο της Ζαραφώνας.

Θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι μεταγενέστερος του 15ου αιώνα και προγενέστερος του 13ου αιώνα. Όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς την πιθανότητα να είναι φράγκικος, χτισμένος την ίδια πάνω-κάτω εποχή με το (φράγκικο) κάστρο του Γερακίου, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων προς ΝΑ.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Οι πύργος είναι σχεδόν τετράγωνος με διαστάσεις 7✖7μ. Ο πύργος είναι στην άκρη ενός οχυρωματικού περιβόλου (διακρίνεται δορυφορικά, αλλά όχι από κάτω) ο οποίος έχει περίμετρο 125 μέτρα καλύπτοντας μια έκταση με εμβαδόν σχεδόν ένα στρέμμα. Πιθανότατα υπήρχαν και άλλα κτίσματα εντός του περιβόλου.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Οκτώβριος 2020



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.