Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Πλαγιά, Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας, Νομός Αιτωλοακαρνανίας,Δυτική Ελλάδα

Κάστρο Πλαγιάς

ή Κάστρο Αγίου Γεωργίου  
★ ★ ★ ★ ★
 <  236 / 865  > 
Κάστρο Πλαγιάς
Τοποθεσία:
Σε ύψωμα πάνω από την Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Δυτική Ελλάδα
Ν.Αιτωλοακαρνανίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ακτίου-Βόνιτσας
• Πλαγιά
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 70 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1807  
ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Φρούριο  
Οχι Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Ένα χιλιόμετρο πάνω από την Πλαγιά Αιτωλοακαρνανίας και απέναντι από τη Λευκάδα σε ένα χαμηλό ύψωμα υπάρχει το κάστρο του Αγίου Γεωργίου.

Το κάστρο είναι εντυπωσιακό από μακριά, δίδυμο του γειτονικού κάστρου της Περατιάς (του Γρίβα) και χτίστηκε την ίδια περίοδο.


Ιστορία

Στις αρχές του 19ου αιώνα, η τουρκοκρατούμενη βορειοανατολική Αιτωλοακαρνανία βρέθηκε στο στόχαστρο του Αλή Πασά, που θέλησε να τη χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο για τη ατελέσφορη, τελικώς, επιχείρηση κατά της Λευκάδας το 1807. Κατάλοιπα αυτής της περιόδου είναι τα δύο κάστρα, που έκτισε ο περιβόητος πασάς: του Αγίου Γεωργίου στην Πλαγιά και το κάστρο του Τεκέ (ή του Γρίβα) στη Περατιά. Και τα δύο κάστρα χτίστηκαν το 1806 με 1807.

Τον Μάιο του 1821, τα δύο οχυρά (της Περατιάς και της Πλαγιάς) πολιορκήθηκαν από τους Έλληνες υπό τον Γ.Τσόγκα που τελικά τα κατέλαβε.


Γύρω από το κάστρο της Πλαγιάς υπάρχουν τα λείψανα της οχύρωσης μιας αρχαίας πόλης, σχεδόν οκταπλάσιας σε έκταση από αυτή του νεώτερου φρουρίου. Η πόλη περιλάμβανε και ακρόπολη, η οποία βρισκόταν στην ανατολική άκρη της οχύρωσης, στο σημείο περίπου όπου σήμερα βρίσκεται το νεώτερο φρούριο. Το τείχος της είναι κτισμένο με το πολυγωνικό σύστημα δόμησης και χρονολογείται στον 5ο αι. π.Χ. Περιλαμβάνει 11 ορθογωνικούς πύργους και μια τουλάχιστον πύλη.

Η πόλη αυτή ταυτίζεται κατ΄ άλλους με την Ομηρική πόλη Νήρικο και κατ΄ άλλους με τη γνωστή από το Θουκυδίδη (2,30) πόλη Σόλλιο, η οποία παραδόθηκε από τους Αθηναίους στους Ακαρνάνες Παλαιρείς το 431 π.Χ. Πιθανότερη είναι η δεύτερη ταύτιση.


Σημερινή Κατάσταση

Το κάστρο από μακριά φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση αλλά από μέσα έχει τα χάλια του. Μέχρι πρόσφατα (ίσως ακόμα) χρησιμοποιήθηκε σαν μαντρί…


Πηγές

  • βίντεο : Νίκος Καββαδάς , http://www.youtube.com/watch?v=o8PP4yT4pQw
  • Andrew Sawyer’s website 'castles of Greece'- Nea PlagiaΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου