Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Ι.Μ. Αγίου Παύλου, Άθως

Μέγας Πύργος Αγίου Παύλου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  579 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Απεικόνιση 


Τοποθεσία:
Μονή Αγίου Παύλου, Άγιο Όρος
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Άθως
Άγιο Όρος
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:

• Ι.Μ. Αγίου Παύλου
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 150 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1522  
ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Η Μονή του Αγίου Παύλου βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του Άθω. Απέχει 20 λεπτά από τη θάλασσα και είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Χριστού.

H μονή ιδρύθηκε λίγα χρόνια πριν το 980 και ονομαζόταν Μονή του Αγίου Παύλου ή του Ξηροποτάμου. Κτίτοράς της ήταν ο φημισμένος μοναχός Παύλος ο Ξηροποταμινός, πού είχε ιδρύσει και τη Μονή του Αγίου Νικηφόρου που επίσης ονομαζόταν Ξηροποτάμου και που σήμερα είναι αυτή που διατηρεί αυτό το όνομα.

Το κτιριακό συγκρότημα έχει έντονη φρουριακή μορφή, περιβάλλεται με τείχος και διαθέτει αμυντικό πύργο.

Το 14ο αι., μετά την καταστροφή που υπέστη στην επιδρομή της Καταλανικής Εταιρείας υποβιβάστηκε σε κελί της Μονής Ξηροποτάμου και περί το 1370 επανήλθε και πάλι στην τάξη των Μονών. Μεγάλος ευεργέτης της Μονής υπήρξε η σερβοελληνικής καταγωγής πριγκίπισσα Μαρία (Μάρω), σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β΄ και μητριά του Μωάμεθ του Πορθητού. Το Καθολικό ανακατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1839-1844 και είναι ένα από τα αξιολογότερα δείγματα της νεοελληνικής ναοδομίας. Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου κοσμείται με τοιχογραφίες του 1555.

Aπό τα πολλά κειμήλια της μονής ξεχωρίζουν δύο τεμάχια Tιμίου Ξύλου, οι ασημένιες θήκες με τα δώρα των μάγων (δωρεά της προαναφερθείσης Μαρίας) και ξυλόγλυπτος σταυρός με ένθετες μικρογραφικές ζωγραφικές παραστάσεις.

Η μονή καταστράφηκε πολλές φορές από διάφορες αιτίες, για αυτό και τα κτίριά της ανήκουν σε διάφορες χρονικές περιόδους. O μεγάλος πύργος της μονής κατασκευάστηκε το 1522.

Ευεργετήθηκε από πολλούς αυτοκράτορες του Βυζαντίου, ηγεμόνες των Παραδουναβίων περιοχών και Ρώσους τσάρους. Το 1820 επεκτάθηκε κτιριακά και πήρε τη σημερινή μορφή της, όμως γνώρισε μεγάλα δεινά από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η μονή υπέστη δύο τεράστιες καταστροφές από πυρκαγιά και από πλημμύρα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία


Ο Μεγάλος Πύργος

Μια απερίσκεπτη νεωτερική επέμβαση με πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα του στέρησε όλα τα ξύλινα πατώματα από το ύψος του πρώτου ορόφου και επάνω, αλλά και το πλινθόκτιστο σταυροθόλιο της οροφής του ισογείου του. Στο υπόγειο διαμορφώνεται και ένα κυκλικό πηγάδι.
Οι επάλξεις του πύργου δεν είναι όλες μεμονωμένες. Ο πύργος ενισχύεται, ιδιαίτερα προς το ρέμα, με λίγες καταχύστρες. Οι κλίμακες ανόδου στους ορόφους είναι λιθόκτιστες, ευθύγραμμες, θολοσκεπείς και διαμορφώνονται στο πάχος των τοίχων.
Σύμφωνα με την επιγραφή επάνω από την είσοδό του ο πύργος άρχισε να αναγείρεται το 1521/1522 από τον βοεβόδα Νεάγκοε Μπασαράμπ της Βλαχίας και το γιο του Θεοδόσιο.
Η δεύτερη επιγραφή του πύργου αναφέρεται στην ολοκλήρωση της οικοδόμησής του. Βρίσκεται εντοιχισμένη στο ύψος του κλιμακοστασίου του πύργου, είναι φθαρμένη και δεν μπορεί να διαβαστεί. Αναφέρει το «βοεβόδα Πέτρο», πιθανό τον Μολδαβό ηγεμόνα Πέτρο Δ΄ Ράρες, ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο το 1527.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Νοέμβριος 2012

Πηγές

  • «Οχυρωματικοί πύργοι του 16ου αιώνα στις Μονές του Αγίου Όρους», Πασχάλης Ανδρούδης, Πρακτικά Στ’ Επιστημονικού Συνεδρίου "ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ στον 15ο και 16ο ΑΙΩΝΑ", σελ.487, ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, Θεσσαλονίκη 2012
  • Τις τελευταίες 2 φωτογραφίες έστειλε ο κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle


Road map to Μέγας Πύργος Αγίου Παύλου

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Η είσοδος στο Άγιο Όρος, από την δυτική πλευρά, είναι δυνατή μόνο με πλοίο από Ουρανούπολη (μια φορά την ημέρα προς Δάφνη) το οποίο δένει στον αρσανά της μονής.
Είσοδος:
Χρειάζεται ειδική άδεια (διαμονητήριο) και 25€ για την είσοδο στο Άγιο Όρος.


Παρόμοια
Μέγας Πύργος Μονής Διονυσίου
Πύργος Μονής Δοχειαρίου
Πύργος Μονής Καρακάλλου
Πύργος Μονής Παντοκράτορος
Πύργος Τσιμισκή

Γειτονικά Κάστρα
Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου
Πύργος Αγ. Γεωργίου Χιλανδαρίου
Πύργος Αγίου Σάββα Χιλανδαρίου
Πύργος Αλβανού
Πύργος Αρσανά Σιμωνόπετρας
Πύργος Αρσανά Μονής Ιβήρων
Οχυρό Καρακαλληνού Αρσανά
Αρσανάς Μεγίστης Λαύρας
Αρσανάς Μονής Ζωγράφου
Πύργος Παναγίας Βατοπεδίου
Μέγας Πύργος Μονής Διονυσίου
Πύργος Μονής Δοχειαρίου
Επιθαλάσσιος Πύργος Εσφιγμένου
Πύργος Καλιάγρας
Πύργος Μονής Καρακάλλου
Πύργος Κολιτσούς
Παλιόπυργος Μονής Κωνσταμονίτου
Πύργος Μονής Κουτλουμουσίου
Πύργος Μεταμόρφωσης
Πύργος Μεταμορφώσεως Βατοπεδίου
Πύργος του Μιλούτιν
Πύργος της Μορφωνούς
Πύργος Νέας Σκήτης
Πύργος Μονής Παντοκράτορος
Παλιόπυργος Αρσανά Αγ. Παύλου
Πύργος Πουλχερίας
Πύργος Πρωτάτου
Πύργος Μονής Σταυρονικήτα
Πύργος Τσιμισκή
Κάθισμα Αγίου Βασιλείου