Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Ι.Μ. Αγίου Παύλου, Άθως

Πύργος Νέας Σκήτης

  
★ ★ ★ ★
 <  428 / 860  > 
Πύργος Νέας Σκήτης
Τοποθεσία:
Στον οικισμό Νέα Σκήτη στη νοτιοδυτική ακτή του Αγίου Όρους
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Άθως
Άγιο Όρος
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:

• Ι.Μ. Αγίου Παύλου
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 80 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
1150  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Καλη
 
 
 
 
 
 
 

Η Νέα Σκήτη είναι μια μοναστική συνοικία του Αγίου Όρους στη δυτική πλευρά του Άθω, κάτω από το βουνό και πάνω από μια βραχώδη ακτή χωρίς λιμάνι. Υπάγεται στη Μονή Αγίου Παύλου που απέχει 20 λεπτά.

Σε περίοπτη θέση της Νέας Σκήτης, σε ένα βράχο πάνω από τη θάλασσα υψώνεται ο Πύργος της Νέας Σκήτης. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός και σε αυτόν οφείλεται η παλαιότερη ονομασία της Σκήτης ως Σκήτη του Πύργου.

Η παράδοση λέει ότι χτίστηκε επί Ιουστινιανού, αλλά το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κτίσμα της εποχής του Ανδρόνικου Α΄ Κομνηνού περί το 1150.

Σώζεται σε καλή κατάσταση και αποτελεί μνημείο οχυρωματικής τεχνικής. Είναι χτισμένος στο βορινό μέρος της Σκήτης σε υψόμετρο 80 μέτρων περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας.

Έχει ύψος 20 μέτρα και οι διαστάσεις του στην βάση του είναι 8Χ7.8 μέτρα. Είναι τετραώροφος και στον πάνω όροφο βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Αγίας Άννης. Έχει τετράριχτη στέγη καλυμμένη με σχιστόπλακες. Στην βόρεια και δυτική όψη υπάρχουν καταχύστρες. Στην δυτική όψη υπάρχει σκεπαστός εξώστης.

Ο πύργος αναστηλώθηκε πρόσφατα και ανακαινίστηκε ώστε να χρησιμοποιηθεί ως σκευοφυλάκιο.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle