Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Μονή Αμάρτου, Δήμος Ρόδου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Πύργος Αμάρτου

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  744 / 860  > 
Πύργος Αμάρτου
Τοποθεσία:
Στην δυτική γωνία του περιβόλου της Μονής Αμάρτου της Ρόδου, 5χλμ ΝΔ από την Κρητηνία
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ρόδου
• Μονή Αμάρτου
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 230 m 
(Σχετικό ϋψος ≈0 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
ίσως 14ος αιών  
ΙΩΑΝΝΙΤΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Καστρομοναστήρι  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια μεγάλου, σχετικά, πύργου στη δυτική άκρη του περιβόλου της Ιεράς Μονής Παναγίας Αμάρτου ανάμεσα στα χωριά Κρητηνιά και Έμπωνας στην νοτιοδυτική Ρόδο .
Κεντρικό σημείο της μονής είναι το ξωκλήσι με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που είχε βρεθεί το Μεσαίωνα στο σπήλαιο της Αγιόπετρας που βρίσκεται λίγο πιο ψηλά.

Το ξωκλήσι βρίσκεται σε ένα χώρο όπου υπάρχουν απομεινάρια από ένα μεγάλο μοναστηριακό συγκρότημα μεταξύ των οποίων και ο εν λόγω πύργος.


Ιστορία

Αρχικά το μοναστήρι ήταν Καθολικό, αφιερωμένο στην Αγία Μάρθα. Η ονομασία «Αμάρτου» μάλλον προέρχεται από ελληνοποίηση και παραφθορά του Santa Martha.

Ο ρόλος του πύργου δεν είναι γνωστός. Ίσως ήταν κτίσμα του μοναστηριού, ίσως ήταν αμυντικός πύργος ή ίσως πυργοκατοικία. Δεν αποκλείεται να προϋπήρχε του μοναστηριού αλλά και της εποχής των Ιπποτών. Το πιο πιθανό πάντως είναι να είναι κατασκευή του 14ου αιώνα.

Για το Αμάρτου υπάρχει μια αναφορά σε ένα έγγραφο του Μεγάλου Μαγίστρου Ντ’ Ωμπυσόν (Pierre d'Aubusson) του 1493 με το οποίο επέτρεπε σε 42 εποίκους (δέκα οικογένειες) από τη Χάλκη να εγκατασταθούν εκεί.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο πύργος ήταν τετράγωνος και τριώροφος. Το δάπεδο του πρώτου ορόφου ήταν πέτρινο και του δευτέρου ξύλινο. Ο ανατολικός και ο δυτικός τοίχος είχαν μήκος 10.82μ και οι άλλοι 9.89μ.
Το πάχος τοίχων είναι 1.5 μέτρα.
Έχει κατασκευαστεί με πέτρες από την ακτή που είναι 2 χιλιόμετρα προς τα δυτικά. Οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με επίχρισμα (σοβά) εσωτερικά και εξωτερικά.

Δεν έχει βρεθεί μαρμάρινο ένθετο με κάποιο οικόσημο, πράγμα που δημιουργεί την υποψία ότι ίσως δεν ήταν της εποχής των Ιωαννιτών.

Στην κορυφή δεν υπήρχαν πολεμίστρες. Καλυπτόταν πιθανότατα από κεραμοσκεπή όπως συμπεραίνεται από τα θρύμματα κεραμιδιών που είχαν βρεθεί στα μπάζα γύρω από τον πύργο.


Πηγές

  • Peter Lock, Freestanding towers in the countryside of Rhodes, στην έκδοση “Byzantine Style, Religion and Civilization: In Honour of Sir Steven Runciman”, CAMBRIDGE University Press, 2006
  • Ιστοσελίδα ΟΔΥΣΣΕΥΣ - Υπουργείου Πολιτισμού Πύργος ΑμάρτουΣχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου