Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

(τα) Απόλλωνα, Δήμος Ρόδου, Νομός Δωδεκανήσου,Νότιο Αιγαίο

Ερημόκαστρο Απολλώνων

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  940 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  


Τοποθεσία:
Σε βραχώδες ύψωμα βόρεια από τον δρόμο Απόλλωνα-Πλατάνια στη Ρόδο
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Νότιο Αιγαίο
Ν.Δωδεκανήσου
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Ρόδου
• (τα) Απόλλωνα
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 550 m 
(Σχετικό ϋψος ≈230 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
Μεσοβυζαντινή περίοδος  
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Ερείπια Κάστρου  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Ερείπια μεσαιωνικού κάστρου που μάλλον ανήκει στους σκοτεινούς αιώνες του Βυζαντίου (7ος-10ος αιώνας –εποχή της επέκτασης των Σαρακηνών και της κυριαρχίας τους στο Αιγαίο).
Βρίσκεται σε απότομο ύψωμα 2 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Απόλλωνα, βόρεια από τον επαρχιακό δρόμο που ενώνει τα Πλατάνια με τα Απόλλωνα και πάνω από το παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων.

Στη Ρόδο υπάρχουν ακόμα δύο «Ερημόκαστρα» το ένα εκ των οποίων, κοντά στις Καλλιθιές, είναι αρχαία οχύρωση.

Το κάστρο είναι άγνωστο στις πηγές, μεσαιωνικές και νεώτερες. Είχε λιθολογηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους Ιταλούς προπολεμικά, προκειμένου οι πέτρες του να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης για τον δρόμο που περνάει από κάτω. Έτσι σώζονται ελάχιστα από το κάστρο.

Σίγουρα δεν είναι αρχαίο. Όπως προαναφέρθηκε, ανήκει μάλλον στη Μεσοβυζαντινή περίοδο χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για τη χρονολόγησή του. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήθηκε κατά τον ύστερο Μεσαίωνα, γιατί δεν υπάρχει καμιά αναφορά στα έγγραφα των Ιπποτών της Ρόδου.
Πάντως αυτό δεν αποκλείει τη χρήση του κατά καιρούς σαν καταφύγιο ή σαν βίγλα. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό υπάρχουν ερείπια κτισμάτων που είναι μάλλον μεταβυζαντινά, δηλαδή αρκετά νεώτερα.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Νοέμβριος 2021

Πηγές

  • Παρουσίαση βασισμένη σε άρθρο (Ιουλ 2021) του Dr. Michael Losse, από όπου και οι φωτογραφίες (Μάιος 2014). Το πρωτότυπο κείμενο δημοσιεύεται στην αγγλική σελίδα αυτού του μνημείου

    Βιβλιογραφία

    Losse, Michael: Burg und Expansion in der Südost-Ägäis: Von den byzantinischen Befestigungen der „Dunklen Jahrhunderte“ (7.-10. Jahrhundert) bis zu den Invasionen der „Franken“ (13./14. Jahrhundert) und Osmanen (15./16. Jahrhundert). In: Joachim Zeune/Christof Krauskopf (eds.): Burg und Expansion. Kolloquium des Wissenschaftlichen Beirats des Deutschen Burgenvereinigung Brandenburg 2019 (Veröffentlichungen der Deutschen Burgenvereinigung e. V. Hrsg. vom Europäischen Burgeninstitut – Einrichtung der Deutschen Burgenvereinigung. Reihe B: Schriften, Bd. 18; zugleich Arbeitsberichte zur Bodendenkmalpflege in Brandenburg, Bd. 36, hrsg. von Franz Schopper). Braubach 2021, pp. 107-124.



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



castle