Καστρολογοσ
Κάστρα της Ελλάδας

lens

Εξωχώριο, Δήμος Δυτικής Μάνης, Νομός Μεσσηνίας,Πελοπόννησος

Πύργος του Κιτρινιάρη-Ξανθέα

  
★ ★ ★ ★
 <  178 / 860  > 
Πύργος του Κιτρινιάρη-Ξανθέα
Τοποθεσία:
Στον ορεινό δρόμο μεταξύ Εξωχωρίου και Σαϊδόνας στη Μεσσηνία
Περιφέρεια > Νομός:   Greek Map
Πελοπόννησος
Ν.Μεσσηνίας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Δυτικής Μάνης
• Εξωχώριο
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 700 m 
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
18ος αιώνας  
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Πυργόσπιτο  
Μαλλον Κακη
 
 
 
 
 
 
 

Ο πύργος βρίσκεται πάνω σε ένα χαρακτηριστικό ύψωμα -στο ξερόβραχο της «κουδούνας»- και σε υψόμετρο 700 μέτρων στα όρια του Δημοτικού Διαμερίσματος Εξωχωρίου της Μεσσηνιακής Μάνης, στις δυτικές πλαγιές του Ταϋγέτου, πολύ κοντά στη Μονή Σαμουήλ.


Τοποθεσία & Στρατηγική Σημασία

Ο πύργος αυτός καθώς και τα μοναστήρια Σαμουήλ και Βαϊδενίτσας , πάνω , αποτελούσαν το οχυρό τρίγωνο της Σαϊδώνας για άμυνα και φύλαξη των χωριών της Καρδαμύλης και της Ανδρούβιστας από τυχόν επιδρομές Τούρκων, από τη πλευρά της Βασιλικής.

Αποτελεί ένα τυπικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας (πυργόσπιτου) του 18ου αιώνα και όταν η περιοχή έσφυζε από ζωή και η διακίνηση των ανθρώπων γινόταν πεζή και με ζώα ο πύργος λόγω της στρατηγικής του θέσης έλεγχε τις διαβάσεις και δέσποζε της χαράδρας.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο πύργος είναι κτισμένος με αργούς λίθους από ντόπιο ασβεστολιθικό πέτρωμα με μερική χρήση ημιλαξευτών λίθων στα ανοίγματα. Στη σημερινή του μορφή αποτελείται από ένα τετράγωνης σχεδόν κάτοψης τριώροφο πύργο και ένα ορθογωνικής κάτοψης διώροφο πρόκτισμα. Τα πατώματα ανάμεσα στους ορόφους ήταν ξύλινα, ενώ η κάλυψη γινόταν με ξύλινη δίρριχτη στέγη, η οποία δεν σώζεται σήμερα.

Διαθέτει τρεις ορόφους με αρκετές πολεμότρυπες στις τέσσερις πλευρές του. Τα παράθυρα σε σχήμα καμάρας, ο μαντρότοιχος και η τοξωτή του θύρα συμπληρώνουν το ιστορικό αυτό κτίριο που αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα της προεπαναστατικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της Μάνης.
Σχόλια:


Αναζήτηση Google εντός του Καστρολόγου

castle