Καστρολογοσ

Κάστρα της Ελλάδας
 

Καστέλλι, Δήμος Καλαβρύτων, Νομός Αχαΐας,Δυτική Ελλάδα

Καστράκι Καστελλίου Αχαΐας

  
★ ★ ★ ★ ★
 <  298 / 1107  > 
  • Φωτογραφιες
  • Δορυφορικη
  •   Χαρτης  
  •  Κατοψη 


Τοποθεσία:
Στην κορυφή λόφου, νοτιοανατολικά από το χωριό Καστέλλι Αχαΐας
Περιφέρεια > Νομός: Greek Map
Δυτική Ελλάδα
Ν.Αχαΐας
Δήμος > Πόλη ή Χωριό:
Δ.Καλαβρύτων
• Καστέλλι
Υψόμετρο:
Υψόμετρο ≈ 945 m 
(Σχετικό ϋψος ≈60 m)
Χρόνος Κατασκευής  Προέλευση
μάλλον 13ος ή 14ος αι.  
ΦΡΑΓΚΙΚΟ
H 
Τύπος Κάστρου  Κατάσταση
Ερείπια Κάστρου  
Ερειπιο
 
 
 
 
 
 
 

Υπολείμματα οχύρωσης σε λόφο, νοτιοανατολικά από το χωριό Καστέλλι Καλαβρύτων.

Στον απέναντι λόφο προς τα δυτικά, νότια του χωριού, σε απόσταση 850 μέτρων (στην ευθεία) από αυτό το καστράκι, βρίσκονται τα κατάλοιπα ενός ακόμα οχυρωμένου οικισμού, σε παρόμοια κατάσταση, γνωστού ως Κάστρο Αγίων Θεοδώρων.


Το Όνομα του Κάστρου

Οι ονομασίες «Καστράκι» και «κάστρο Αγίων Θεοδώρων» φαίνεται πως είναι επινόηση παλιότερων μελετητών (μάλλον του Γ. Παπανδρέου, 1906) για να ξεχωρίζουν τα δύο αυτά κάστρα –τόσο κοντά μεταξύ τους– νότια από το χωριό Καστέλλι.
Η ονομασία Καστέλλι υπάρχει και κατά την Β’ Ενετοκρατία, όταν καταγράφεται (στην απογραφή Grimani του 1700) ως Castel Apano e Catu. Φαίνεται ότι εκείνη την εποχή υπήρχε Επάνω και Κάτω Καστέλλι. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα ποιο από τα δύο κάστρα στους δύο γειτονικούς λόφους ήταν το Επάνω Καστέλλι, αλλά το Κάτω Καστέλλι ήταν πιο χαμηλά, στην περιοχή του νεκροταφείου του σημερινού χωριού και υπήρχε εκεί από τον 17ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου όταν καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ.


Ιστορία

Στις λίστες με τα φέουδα του 1467 και του 1471 σημειώνεται κάστρο με την ονομασία Castelli. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η αναγραφή αφορά ένα από τα δύο κάστρα στο Καστέλλι Αχαΐας ή –το πιθανότερο– και τα δύο.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, η οχύρωση ανήκει στην υστεροβυζαντινή περίοδο και πιο ειδικά στη Φραγκοκρατία, περίοδο κατά την οποία αναπτύχθηκαν διάφοροι παρόμοιοι οικισμοί σε φράγκικα φέουδα γύρω και νότια από τα Καλάβρυτα.


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Στο μέσο του φρουρίου διαμορφώνεται υπερυψωμένο πλάτωμα στον άξονα ΝΔ–ΒΑ. Στο ψηλότερο σημείο του υπάρχουν τα θεμέλια τετράγωνου πύργου διαστάσεων 3,5✖ 3,5 μέτρα με σωζόμενο ύψος 1μ. Ενδείξεις στεγανοποίησης στα θεμέλια δείχνουν ότι το ισόγειο του πύργου στέγαζε δεξαμενή (κάτι πολύ συνηθισμένο). 5 μέτρα νοτιότερα του πύργου υπάρχουν ερείπια ορθογώνιου κτίσματος που πιθανόν να ήταν κι αυτό υδατοδεξαμενή.

Το περιμετρικό τείχος του φρουρίου έχει μήκος 150 μέτρα και έχει χτιστεί από λίθους ακανόνιστου σχήματος χωρίς συνδετικό υλικό, με μέγιστο σωζόμενο ύψος τα 2 μέτρα.
Στην ανατολική πλευρά, εντός των τειχών του φρουρίου υπάρχει μικρός ερειπιώνας κτισμάτων που πιθανότατα ήταν ένα είδος εσωτερικού οικισμού. Φαίνεται ότι ο οικισμός αποτελούνταν από δύο τμήματα, σε ελαφρά διαφορετικά επίπεδα, που χωρίζονταν από έναν διαχωριστικό τείχος.

Στο νοτιοδυτικό άκρο υπάρχουν τα κατάλοιπα μονόχωρου ναϋδρίου. Στην βόρεια μεριά του λόφου εξωτερικά του φρουρίου υπάρχουν επάλληλα πλατώματα διαμορφωμένα με τοιχία ξερολιθιάς.

Ο λόφος έχει απότομη κλίση από όλες τις μεριές.Η προσέγγιση/είσοδος στο κάστρο γινόταν πιθανότατα από την βόρεια μεριά που έχει την μικρότερη υψομετρική διαφορά με την κορυφή.


Πρώτη δημοσίευση στον Καστρολόγο:    Ιούνιος 2020

Πηγές

  • Έρευνα, φωτογραφίες και πληροφορίες από τον Σάκη Αμφιτρείδη και το blog του ΑΜΦΙΤΡΕΙΔΗΣ
  • Konstantinos Kourelis, “MONUMENTS OF RURAL ARCHAEOLOGY MEDIEVAL SETTLEMENTS ΙΝ ΤΗΕ NORTHWESTERN PELOPONNESE”, Presented to the Faculties of the University of Pennsylvania in Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Doctor of Philosophy, 2003 — σελ. 288,289
  • Γεωργία Ζ.Αλεξοπούλου, Συμβολή στην αρχαιολογία και τοπογραφία της Αζανίας (Βόρειας Αρκαδίας) Επαρχία Καλαβρύτων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου. Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάτρα 2009, #157, σελ.214



Τα δικά σας σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια


Στείλτε σχόλιο, παρατήρηση, πληροφορία:

Η απευθείας υποβολή σχολίων μέσα από την ιστοσελίδα έχει απενεργοποιηθεί. Αν θέλετε να στείλετε κάποιο σχόλιο, χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας.

Αν το επιθυμείτε, το μήνυμα που θα στείλετε με αυτόν τον τρόπο θα δημοσιευθεί στα σχόλια αυτής της σελίδας.



Road map to Καστράκι Καστελλίου Αχαΐας

Πρόσβαση
Διαδρομή προς το μνημείο
Στην επαρχ. οδό Καλαβρύτων-Τρίπολης, ανατολικά του χωριού, βλέπουμε πινακίδα που αναγράφει προς «Καστέλλι». Εκεί υπάρχει εκκλησάκι του Ευαγγελισμού και από πίσω ένα πλάτωμα, όπου αφήνουμε το όχημα. Φτάνουμε στην κορυφή με ανηφορική πεζοπορία 15΄.
Είσοδος:
Ελεύθερη πρόσβαση


Γειτονικά Κάστρα
Κάστρο της Άκοβας
Κάστρο Αγριδίου
Αργυρόκαστρο
Κάστρο Αβρότι
Κάστρο Μπεζενίκου
Παλιόπυργος Δάρα
Κάστρο Κάκαβου
Κάστρο Καλαβρύτων
Πύργος Καλλιφωνίου
Πύργος Αγίου Ιωάννη Κάνης
Κάστρο Αγίων Θεοδώρων Καστελλίου
Παλαιόπυργος Κλείτορος
Κάστρο Λυκουρίας
Κάστρο Μαμαλούκας
Κάστρο Νεζερών
Πύργος Παλαιόπυργου Γορτυνίας
Αρχαία Πάος
Κάστρο Πεύκου
Πύργος Πετιμεζά
Καστροσπηλιά Πριόλιθου
Κάστρο Ψωφίδας
Παλαιόκαστρο Στρέζοβας
Κάστρο Τάρταρη
Κάστρο Τρεμουλά
Κάστρο Βαλτεσινίκου
Κάστρο Χώτσας Βεσινιού
Πύργος Αγίας Τριάδας Ζαρούχλας
Κάστρο Ρούπελης